12 любими продукта, които са създадени по погрешка - какво щяхме да правим без тях?

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
12 любими продукта, които са създадени по погрешка - какво щяхме да правим без тях?
2923
Източник: actualno.com
12 любими продукта, които са създадени по погрешка - какво щяхме да правим без тях?

Дори на най-добрите готвачи се случва да сгрешат - все пак грешките са това, което ни кара да се усъвършенстваме. Но понякога грешките в кухнята се превръщат в шедьоври и остават в историята.

Днес ще ви представим 12 любими продукта, създадени по погрешка - историите за тяхното създаване са също толкова интересни, колкото е и вкусът им:

бисквитки с шоколадов чипс

1. Бисквити с парченца шоколад

Рут Уйекфилд е виновникът за съществуването на бисквитките с парченца шоколад. С цел да избегне употребата на какао на прах, тя решава да използва парченца шоколад, за да приготви бисквити за гостите си. Според плановете на Рут, шоколадът е трябвало да се разтопи напълно. Крайният резултат разочарова домакинята, но не и нейните гости. Нейната рецепта е публикувана във вестник в Бостън, който стимулира продажбите на шоколадови блокчета Nestlé. По-късно компанията предоставя на Рут пожизнена доставка на шоколад като награда за нейната рецепта.

кафе зърна

2. Кафе

Смята се, че Етиопия е родината на кафето. Според вековна легенда разказва, пастир на име Калди забелязал, че козите му стават много енергични и не спят през нощта, след консумацията на плодовете на определено дърво. Той споделя за това в близкия манастир и скоро монасите започват да използват плодовете на дървото за приготвяне на стимулиращата напитка. След това кафето достига до Арабския полуостров, а след това и до останалия свят.

Нутела филийки

3. Течен шоколад "Нутела"

През 40-те години италианският пекар Пиетро Фереро прави опит да създаде алтернатива на шоколада поради недостиг на храна по време на Втората световна война. За целта той смесва захар, лешници и малко какао.

чипс лют

4. Чипс

Южна Америка е родината на картофите, но чипсът е създаден в САЩ. Това се случва през 1853 г., когато готвачът Джордж Кръм най-после намира решение след стотиците клиентски оплаквания, че картофите, които сервират, са „мокри и лепкави“. 

бяло сирене

5. Сирене

Най-вероятно никога няма да разберем истинската история на създаването на този продукт, но според Международната млечна асоциация, всичко започва с един арабски търговец. За дългото си пътуване през пустинята той взел със себе си мляко, което съхранявал в торба, направена от овчи стомах. Благодарение на високата температура и ензимите в торбата млякото започнало да ферментира. След това рецептата за приготвяне на сирене достига до Азия и Европа.

бренди бутилка

6. Бренди

Предполага се, че брендито е създадена с цел удължаване срока на виното, за да се запази по време на дългите междуконтинентални пътувания през Ренесанса.

вино бъчви

7. Вино

Някога виното не е съществувало във вида, в който го познаваме днес. То е било смес от вода, вино и ракия. Но през Средновековието опитни винопроизводители решават да започнат да го произвеждат като самостоятелна напитка.

кока кола ретро

8. Кока-Кола

Кока-кола е изобретена от Джон Пембъртън през 1885 г. в Атланда, САЩ, за да се продава в аптеките като "напитка за тоник за мозъка". Той запазва рецептата в тайна, но не скрива факта, че напитката съдържа кокаин, извлечен от листата на кока, както и кофеин от ядки от кола (откъдето идва и името "Кока-кола").

бургер

9. Бургер

Бургерът е кръстен на Джон Монтегю, 4-ти граф на Сандвич , който е бил хазартна личност и е обичал да играе на карти. През 1762 г. той нарежда на готвача си да приготви храна, която да може да яде, без да вдига поглед от картите и да не си цапа ръцете. 

синьо сирене

10. Синьо сирене

През 7-ми век в село Рокфор, Франция, един овчар забравил обяда си в пещера. Няколко месеца по-късно той се върнал в същата пещера и установил, че сиренето се е запазило благодарение на плесента, която расте на това място. В наши дни тази плесенна култура просто се добавя към сиренето по време на производството му.

шампанско чаши

11. Шампанско

Винопроизводителите в региона Шампан във Франция решават да се конкурират с Бургунди. Поради студените зими в региона, ферментацията на виното спира през зимата и се възобновява през пролетта. Тогава са изобретени стъклените бутилки и корковите тапи, благодарение на които става възможно съхранението на шампанското.

корн флейкс Келогс

12. Корнфлейкс

Първоначално царевичните люспи са били изобретени с цел потискане на сексуалното желание. Братята Джон Харви Келог и Уил Кийт Келог са ги предлагали на гостите в своя уелнес санаториум.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft