2000-годишна напитка, която ще ви върне към живот

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
2000-годишна напитка, която ще ви върне към живот
9876
2000-годишна напитка, която ще ви върне към живот

Комбуча е гъба с произход от Азия. Със същото име е ферментирала напитка от зелен и черен чай и от активни и здравословни бактерии, гъбички и захар. 
Тази напитка съществува от 2000 години и въпреки че комбинацията от съставки не изглежда толкова привлекателна, милиони хора обичат комбуча.

Предимствата на комбуча включват:

1. Укрепване на имунитета
2.

Детоксикация на организма
3. Подобрено храносмилане

Като се има предвид, че това е ферментирала напитка, комбуча всъщност съдържа много малко алкохол. Също така, комбуча не трябва да се консумира от бременни жени, кърмачки, деца под 4-годишна възраст и хора с лоша имунна система.

Как да си правя Комбуча

Всичко, което ви е необходимо, за да си приговите комбуча у дома, е 6 с.л. чай, 6 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, и разбира се, гъба-майка. Може да използвате черен или зелен чай, или комбинация от двете, насипен и в никакъв случай от пакетчета. Особено важно е чаят да съдържа кофеин, тъй като комбуча се храни с него (накрая това снижава количеството му в получената напитка). Билковите чайове и “Earl Grey” не са подходящи за развъждането на комбуча.

Избягвайте също чешмяната вода – тя съдържа хлор, който може да увреди културата. Пречистената, дестилираната или изворната вода са най-добрият избор. Захарта е главният енергиен първоизточник на комбуча по време на ферментацята. Използвайте органична бяла захар. (Ако използвате зелен чай, сложете кафява). В процеса на усвояване на захарта, се отделят органични киселини и въглероден диоксид, които осигуряват характерния тръпчив газиран вкус на комбуча. Колкото по-дълго я отглеждате, толкова по-ниско ще е крайното количество на захар в получената напитка.

Стъпка по стъпка:

1. Сварявате чая, прецеждате го и прибавяте захарта.
2. Поставяте гъбата в доста широк и дълбок съд и заливате с охладения и подсладен чай.

3. Покривате съда с кърпа (с достатъчно пореста структура, за да може гъбата да диша) и го пристягате с ластик – това предпазва да не влизат други микроорганизми или насекоми, както и да не започне процес на кондензация. Оставяте на сухо, хладно и тъмно място за около 1 седмица.

4. На втората седмица вече ще видите бълбукащите мехурчета и оформилата се нова гъба отгоре. Отделяте гъбите и наливате течността в бутилки, които затваряте добре. Поставяте ги на място с температура, малко по-висока от стайната (например, точно пред вратата на хладилника), за да се газират допълнително.

5. След няколко дни може да прехвърлите бутилките в хладилника – вече са готови за консумация. От останалите гъби може да продължите да правите нов тоник.

Полезни съвети:

- Комбуча лесно се замърсява, така че следете ръцете и съдовете, които използвате да са чисти на всеки етап от процеса.

Не използвайте метален съд, за да отглеждате комбуча – металът реагира с киселините.

- Ако забележите плесен по повърхността (ще ви ориентира наситения зелен, син или черен цвят), незабавно изхвърлете гъбата заедно с течността.

- Комбуча се нуждае от топло и спокойно място – температурата не трябва да пада под 20 градуса и не трябва да надвишава 30 градуса. Колкото по-висока е температурата, толкова по-бързо се развива процеса на ферментация. След като поставите съда на конкретното място, не го местете.

- Когато започвате приготвянето на нова порция комбуча, винаги прибавяйте 10% от вече готовата напитка към чая, с който заливате гъбата.

Препоръчителна дневна доза:

Най-добре е да започнете с около ¼ до ½ ч.ч. на ден, като продължително увеличавате количеството. В страни, където традиционно се пие комбуча, дозата стига до около 300-400 ml. Ако усетите надигаща се простуда, може да изпиете 2 до 3 ч.ч. – това ще пресече развитието й.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft