Кой не обича хрупкава и свежа салата, особено когато се прибере уморен от работа и иска бърза и здравословна вечеря? Проблемът е, че марулята често увяхва само дни след като я купим. Но една потребителка на TikTok с името Лама сподели брилянтен, изключително лесен трик, който ще запази зелената салата прясна до цели 30 дни !
1.
-
Измийте и подсушете листата на марулята.
-
Сложете ги в голям стъклен буркан .
-
Напълнете буркана с чиста студена вода , така че листата да са покрити.
-
Затворете с капак или покрийте с хартиена кърпа , закрепена с ластик.
-
Съхранявайте в хладилник – марулята остава свежа до 3–4 седмици .
2. Кухненска хартия и кутия
-
Подсушете добре листата с кухненска хартия или центрофуга за салата.
-
Сложете ги в кутия с капак , като добавите:
-
Хартията ще поеме влагата и ще предотврати гниене.
-
Сменяйте хартията при нужда.
3. Вакуум плик или ziplock торбичка
-
Измийте, подсушете и сложете марулята в вакуум плик или торбичка със ziplock .
-
Поставете вътре суха хартиена кърпа.
-
Изкарайте въздуха максимално.
-
Съхранявайте в хладилник.
4. Оставете я цяла, неразрязана
-
Ако не планирате веднага да използвате марулята, не я режете.
-
Увийте главата в кухненска хартия и сложете в найлонов плик с малки отвори за въздух.
-
Така се запазва по-дълго.
Съвет:
Никога не съхранявайте маруля до ябълки или банани – те отделят етилен, който ускорява стареенето на зеленчуците.