Как да отслабнете, без да гладувате? Ключът е да промените диетата си и да добавите към ястията си някои от 6-те подправки , които насърчават изгарянето на мазнини - това са 6 подправки за плосък корем .
Щипка от една от 6-те мощни подправки - чили, джинджифил, канела, куркума, черен пипер и босилек - ускорява метаболизма и топи килограмите.
Подправките, които имат затоплящ ефект, ускоряват метаболизма и насърчават изгарянето на мазнини.
Експертите по хранене и диетолозите отдавна ни уверяват, че за ефективно отслабване е необходима различна диета . Упражненията са само допълнение, което ще ускори процеса на отслабване, ще изтъни тялото, ще го укрепи и ще помогне за премахването на целулита.
В допълнение към ясните насоки, според които за отслабване трябва да ограничим или елиминираме захарта, бързото хранене, солените закуски, сладките напитки и алкохола, се препоръчва и допълване на диетата с подправки, които имат затоплящ ефект върху тялото и ефективно ускоряват метаболизма.
Добавянето на щипка подправка към овесени ядки, супа, грис или сандвичи гарантира по-добро храносмилане и следователно по-бърза загуба на тегло. Освен това, подправките, които изгарят мазнини, могат чудесно да подобрят вкуса и аромата. Те са напълно натурални и имат много свойства, подобряващи здравето. И така, с какво трябва да подправите небцето си, за да отслабнете?

Снимка: Shutterstock
1. Чили
Лютите чушки , както смлени, така и пресни, когато се добавят към ястия, имат затоплящ ефект, повишават енергията и влияят на метаболизма в покой. Благодарение на капсаицина , вещество, което влияе върху процеса на термонегезия, т.е. преобразуване на енергията в топлина, те могат да увеличат изгарянето на калории с до 10 процента. Чилито също така удължава чувството за ситост, дори след малко хранене. Само щипка е достатъчна, за да се насладите на ползите му.
2. Джинджифил
Джинджифилът е подправка, която има благоприятен ефект и върху храносмилателната система . Маслото, съдържащо се в коренищата му, стимулира секрецията на слюнка и стомашен сок, а също така има жлъчегонни свойства. Консумацията на джинджифил - както пресен, така и смлян - има затоплящ ефект и подобрява метаболизма . Въз основа на многобройни изследвания знаем, че един от компонентите на джинджифила, гингеролът, може да ускори изгарянето на мазнините по корема , както и на тези, натрупани по вътрешните органи (висцерални мазнини, опасни за здравето). Джинджифилът се препоръчва като подправка за подобряване на вкуса на салати, супи, бисквити, месни и рибни ястия, както и на ястия с ориз и тестени изделия. Това са най-добрите корейски напитки, които насърчават отслабването .

Снимка: Shutterstock
3. Черен пипер
Черният пипер е много подценявана подправка, използвана в повечето ястия. В допълнение към черния пипер, има и други видове пипер, като бял, червен и зелен. Острият вкус на подправката, както и свойствата ѝ, които насърчават отслабването, се гарантират от алкалоид, наречен пиперин . Благодарение на наличието на това съединение, ястията, обогатени с пипер, увеличават секрецията на храносмилателни сокове, леко повишават телесната температура и по този начин стимулират метаболизма. Пиперът, изложен на високи температури, може да загуби ценните си свойства, така че е най-добре да се подправят ястията с него в самия край на готвенето или печенето.
4. Канела
Канелата е невероятно универсална , ароматна подправка, която работи добре и като заместител на захарта. Можете да я поръсите върху кафе, гранола, овесени ядки, да я добавите към напитки и дори рибни ястия.
Канелата регулира въглехидратния метаболизъм, допринася за здравословни нива на кръвната захар, а също така повишава чувствителността на клетките към инсулин и стимулира метаболизма. Препоръчва се в диетата на хора с диабет и такива, които се борят с наднормено тегло или затлъстяване. Половин чаена лъжичка канела на ден е достатъчна, за да се видят нейните ефекти.
Струва си да си приготвите и канелена смес за отслабване - просто разтворете една чаена лъжичка от подправката в половин чаша топла вода , добавете щипка мед и няколко капки лимонов сок. Тази напитка се препоръчва на гладно преди закуска - тя ще поддържа метаболизма ви в пиковите си нива през целия ден. Проверете коя закуска с 4 съставки разтваря целулита .

Снимка: Shutterstock
5. Куркума
Отдавна е известно, че куркумата е една от най-здравословните подправки в света . Куркумата е полезна за имунитета, действа противовъзпалително, антиоксидантно, антибактериално, антивирусно...
Освен това, куркумата подобрява храносмилането, стимулира секрецията на панкреатични ензими и стомашен сок и има способността да потиска апетита. Поради наситения си жълт цвят и отличителния си вкус, тя се съчетава идеално с ястия на основата на ориз.
6. Босилек
Босилекът дължи добрите си свойства главно на етеричните масла, които:
- стимулира чревната перисталтика
- улесняват усвояването на хранителни вещества
- стимулират секрецията на стомашен сок.
Със сигурност трябва да бъде включен в диетата на тези, които се опитват да отслабнат , но също и на всички, които страдат от различни храносмилателни заболявания. Пресният босилек е фантастично допълнение към салати, супи и ястия, приготвени с растения, произвеждащи газове, като боб, мазни сирена и меса. Той помага за успокояване на чревните спазми и намаляване на газове .














