6 метода на готвене, които правят храната токсична!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
6 метода на готвене, които правят храната токсична!
10915
6 метода на готвене, които правят храната токсична!

Как се приготвя храната ви е също толкова важно, колкото това, какво ядете. Когато при пържене или печене на месо, се произвеждат канцерогени и кога аминокиселини, захари, и креатин и как реагират при високи температури.

Някои методи за готвене също може да повредят протеините.

Денатурираните протеини, /денатурацията води до промяна на свойствата на съответните биомолекули/, които са загубили своята структура, поради топлината, не са токсични. Но колкото повече се загряват, толкова по-денатурирани стават.  

И в зависимост от това как готвите, вашата стратегия може да окисли мазнините. Както знаете, полиненаситените мазнини са високо реактивни към топлина и други химически стресови фактори. При нагряване се получават Дикарбонилни съединения, които предизвикват мутации на клетките и могат да допринесат за рак.

Преди да започнете да готвите вашата храна е добре да знаете кои методи ще създадат тези токсини в храната ви. Ето списък на методите опасни за готвене (поне повечето от тях), така че да се избегне увреждане на ценните вещества в храната.

Варене

Помага за предотвратяване на мазнините и е добре за кратък период от време, но да оставите месо на печката да къкри в продължение на часове не е добра идея. Варенето също е добър вариант за зеленчуци, стига да не ги преварявате.

Готвене на водна баня

Този метод на готвене може да направи месото буквално да се топи в устата си. Но има няколко недостатъка. Основният риск е, че някои съединения, може да бъде открити в пластмасовите торбички, ако използвате такива. Най-добрият начин е да се използва стъклен буркан.

Скара 

Това дава на месото несъмнен вкус и консистенция, като най-добрият начин е месото  отвън запечено, но отвътре леко до средно. Това намалява образуването на токсини, причинени от овъгляването на месото и има прекрасен аромат и консистенция.

Бавно готвене

Бавното готвене е лесно, но отнема много време е да се подготвят ястия. Има няколко недостатъка. Дългото, бавно готвене разгражда колагена, което прави меки, вкусни ястия с месо. Въпреки това, също може да произведе глутамат и да се превари месото. Ето защо трябва да се готви правилно. Дръжте го плътно покрито и използвайте много антиоксидантни подправки като куркума и розмарин.

Пържене

Използва се висока температура от всички страни на храната и така се денатурират протеините повече от другите методи на готвене. Пърженето също окислява мазнини и се унищожават повече хранителни вещества, отколкото другите методи на готвене.

Микровълнова фурна

Микровълновото готвене е напълно денатурирано и едно (макар и спорно) изследване показва, че микровълните предизвикат промени в липопротеините, “лошия холестерол” и белите кръвни клетки.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft