Кое е по-добре да ядем - бадеми или орехи? ТЕЗИ ядки помагат при диета, контрол на холестерола и подобряване на паметта

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Кое е по-добре да ядем - бадеми или орехи? ТЕЗИ ядки помагат при диета, контрол на холестерола и подобряване на паметта
868
Източник: За Жената
Снимков материал: Shutterstock
Кое е по-добре да ядем - бадеми или орехи? ТЕЗИ ядки помагат при диета, контрол на холестерола и подобряване на паметта

Кой ядков продукт е по-добър за здравето на сърцето, мозъка и кожата - бадемите или орехите ? Прочетете истината по-долу!

Бадемите и орехите са сред най-хранителните ядки, но се различават по състав и специфични ползи за здравето, които предлагат.

Докато бадемите са водещи по съдържание на витамин Е, протеини и фибри, орехите са богати на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и полифеноли. Включването и на двете в ежедневната ви диета може да допринесе за цялостното здраве - от укрепване на костите до подобряване на когнитивната функция и качеството на кожата.

Здраве на мозъка

Орехите са особено известни със своите неврозащитни свойства.

Те съдържат алфа-линоленова киселина (ALA), растителна форма на омега-3 мастна киселина, която подпомага паметта, концентрацията и общата когнитивна функция. Редовната консумация на орехи е свързана с намален риск от невродегенеративни заболявания и по-добра защита срещу оксидативен стрес. Антиоксидантите и полифенолите от орехите допълнително подобряват мозъчното кръвообращение, което има положителен ефект върху настроението, ученето и скоростта на реакция.

Според проучване, публикувано в списание „Food and Function“, приемът на 50 г орехи на ден при здрави млади хора е довел до по-бързи реакции и по-добри резултати на тестове за памет през деня, съобщава Times of India .

шепа орехи

Снимка: Shutterstock

Здраве на сърцето

И двата плода имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система, но по различни начини.

Орехи: Благодарение на високото си съдържание на омега-3 мастни киселини, орехите намаляват възпаленията, подобряват липидния профил, понижават кръвното налягане и поддържат артериалната функция. Редовният им прием може да понижи нивата на LDL („лошия“) холестерол и да намали риска от сърдечни заболявания.

Бадеми: Богати на мононенаситени мазнини, витамин Е, фибри и минерали като калций, магнезий и калий, бадемите помагат за регулиране на кръвното налягане, подобряване на холестерола и цялостното здраве на сърцето.

орехи и бадеми

Снимка: Shutterstock

Контрол на теглото

Бадемите са особено полезни за поддържане на здравословно телесно тегло. Високото им съдържание на протеини и фибри повишава чувството за ситост, намалява нуждата от закуски и помага за контрол на порциите. С нисък гликемичен индекс, бадемите стабилизират нивата на кръвната захар и подпомагат метаболизма. Редовната консумация може да улесни спазването на диета и да допринесе за устойчива загуба на тегло.

Здраве на кожата и косата

Бадемите са изключително богати на витамин Е , мощен антиоксидант, който предпазва клетките на кожата от оксидативен стрес, подобрява еластичността и допринася за здравословен блясък. Те също така укрепват косата, намаляват накъсването ѝ и насърчават естествения блясък.
Орехите, благодарение на омега-3 мастните киселини и антиоксидантите, намаляват възпалението и подобряват здравето на скалпа, което допринася за по-силна и здрава коса. И двата плода подхранват кожата и косата отвътре, което ги прави естествен съюзник в хранителната грижа.

бадеми полза кож

Снимка: Shutterstock

Здраве на костите

И двата вида ядки допринасят за здравето на костите благодарение на богатото си минерално съдържание.

Бадеми: Те са източник на калций, магнезий и фосфор - ключови елементи за поддържане на костната плътност и здравина.

Орехи: Съдържат магнезий и фосфор, които подпомагат цялостното здраве на скелета. Редовната им консумация, заедно с балансирана диета, може да намали риска от остеопороза и да допринесе за дългосрочна стабилност на костите.

Кулинарна употреба

И двата плода са изключително полезни в кухнята.

Бадеми: Идеални за лека закуска, добавяне към салати, смутита и печива. Могат да се консумират сурови, печени или като бадемово масло. Те осигуряват енергия, подпомагат здравето на сърцето и кожата.

Ядки: Идеални за овесени ядки, кексове, салати и паста. Могат да се консумират сурови или препечени и са богати на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и минерали, които подобряват мозъчната функция и намаляват възпалението.

Антиоксидантни свойства

И двата плода съдържат мощни антиоксиданти, но с различен фокус.

Орехи: Съдържат полифеноли, фитостероли и L-аргинин, които намаляват възпалението, подобряват кръвообращението и поддържат здравето на сърцето.

Бадеми: Богати на витамин Е, който предпазва клетките от оксидативен стрес и допринася за здравето на кожата.

Бадемите и орехите не са конкуренти, а допълващи се съюзници в здравето. Докато бадемите са полезни за контрол на теглото, здравето на кожата и стабилизирането на захарта, орехите доминират, когато става въпрос за здравето на мозъка, здравето на сърцето и борбата с възпаленията. Като включите и двете в ежедневната си диета, можете да постигнете оптимален баланс на хранителни вещества и да подпомогнете жизненоважните функции на тялото в дългосрочен план. Прочетете също и най-лесният начин за почистване на орехи.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft