8 СЕРИОЗНИ признака на непоносимост към глутен - всеки ги бърка с нещо друго!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
8 СЕРИОЗНИ признака на непоносимост към глутен - всеки ги бърка с нещо друго!
4255
8 СЕРИОЗНИ признака на непоносимост към глутен - всеки ги бърка с нещо друго!

Чувствителността към глутен , известна още като непоносимост, е автоимунно заболяване. Сега все по-често се диагностицира и засяга около всеки 75-ти човек в Европа под някаква форма.

При тази диагноза тялото не е в състояние да преработи протеин, наречен глутен в някои зърнени храни.

Това може да увреди храносмилателната система.

Непоносимостта към глутен ( целиакия е медицинският термин) се проявява под формата на широк спектър от симптоми , които могат да варират от индивид до индивид, но има и определящи общи черти.

мигрена целиакия

1) Главоболие и мигрена

Според статистиката главоболието е много по-често при хора с чувствителност към глутен. Редовно засяга 56% от пациентите.

кожни проблеми глутен

2) Проблеми с кожата

Типични симптоми са акне и зачервяване по кожата, особено в горната част на ръцете, лицето, екзема, псориазис поради недоброто усвояване на глутена.

наддаване тегло

3) Внезапна загуба на тегло или наддаване на тегло

Възпалението и малабсорбцията в стомашно-чревния тракт могат да доведат до необяснима загуба на тегло и наддаване на тегло. С пропускането на храни, съдържащи глутен, проблемът се решава.

ставни проблеми

4) Проблеми на ставите и опорно-двигателния апарат

В много случаи артритът и болката се диагностицират погрешно поради чувствителност към глутен, която може да бъде елиминирана с правилната диета.

объркано мислене

5) Объркано мислене

Все още не е известно какво точно го предизвиква, но е наблюдавано при повечето податливи пациенти и се смята, че за него роля играе антитяло, наречено имуноглобулин, което също се използва при диагностиката.

6) Имунни нарушения

Тъй като тялото разпознава протеина в тялото като чужд, имунната система на тялото се мобилизира срещу глутена. Той също така уврежда чревната стена и пречи на тялото да реши адекватно много други проблеми, които могат да причинят заболявания.

Ринитът също е по-чест при глутенова непоносимост.

7) Умора

Механизмът на този симптом също е по-малко известен, но има значителна връзка между чувствителността към глутен и енергийно бедното състояние на тялото.

лоши зъби

8) Зъбни проблеми

Доказана е връзка между язви в устата и чувствителността към глутен, а нивата на калций, необходими за целостта на зъбите, също са намалели поради нарушена абсорбция на хранителни вещества.

Споделете тази статия, за да я видят другите.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft