8 начина да спасим пресолената манджа - не я изхвърляйте, всичко е поправимо!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
8 начина да спасим пресолената манджа - не я изхвърляйте, всичко е поправимо!
1377
Източник: actualno.com
8 начина да спасим пресолената манджа - не я изхвърляйте, всичко е поправимо!

Добавянето на солта в гозбата е тънък момент и често се случва да "не уцелим мярката". Ако ястието е безсолно - добре, всеки ще си добави сол според вкуса, но ако е пресолено?

Оказва се, че винаги изобретателните домакини са открили начини да спасят пресолената манджа .

сол в храната

8 трика за премахване на излишната сол от храната

Оказва се, че има много начини да помогнете за спасяването на ситуацията.

Ето 8 начина:

  1. Добавете вода. Правете това постепенно – по 2 супени лъжици.
  2. Изплакнете под вода. След това продуктът трябва да се доведе до кипене отново.
  3. Добавете нещо кисело. Този вариант е най-подходящ за месни и рибни ястия.
  4. Добавете нещо сладко - морковите също могат да абсорбират излишната сол. Може да използвате и картоф.
  5. Добавете мазнина - сметаната, заквасената сметана и кокосовото мляко работят чудесно в случая.
  6. Добавете свежа гарнитура. Например безсолно картофено пюре или каша.
  7. Някои видове пресолено месо могат да бъдат смлени и след това да се използва като плънка за ястия.
  8. Добавете зеленчуци или зърнени храни. Лукът или оризът ще свършат работа.

вредно количество сол

Вреда от солта

Обикновената готварска сол (NaCl) се състои от 40% натрий и 60% хлор. Натрият в нея регулира водния и киселинно-алкалния баланс, а също така контролира свиването на мускулните и транспортирането на нервните импулси. При липса на натрий в организма се появява летаргия, сънливост, мускулният тонус намалява. Хлорът в солта помага за регулиране на функционирането на храносмилателната система на тялото. Съответно, ако има липса на него, възникват проблеми при храносмилането на храната и смущения в работата на червата.

Важността на тази подправка за организма определя наличието на вкусови рецептори на езика, които реагират на солени храни. И затова толкова много харесваме солените храни. Физиологичната нужда от натрий за възрастни е 1300 mg на ден, а за деца - от 200 до 1300 mg на ден.

Животинските продукти съдържат повече натрий от растителните храни. Основните източници на натрий за нашето тяло са трапезната сол, морската сол и съдържащите натрий хранителни добавки, използвани в производството на храни (например натриев глутамат и натриев нитрат). Голямо количество сол първоначално се съдържа в продуктите от животински произход - месо, риба, яйца. Най-солени са: хляб, колбаси, пушени продукти, бързо хранене, полуфабрикати, кубчета бульон, консерви, чипс, маслини, доматен сок, майонеза, соеви и други сосове.

Много сол е „скрита“ в бисквитките, някои зърнени закуски и обичайните ни закуски.

Начини за справяне с излишната сол:

  • яжте повече пресни храни, избягвайте консервите и полуфабрикатите;
  • когато купувате продукти в магазин, интересувайте се от състава, уверете се, че количеството натрий на порция не надвишава 140 mg;
  • ограничете употребата на подправки, богати на сол: кетчуп, майонеза, соев сос, различни дресинги и др.;
  • намалете количеството сол при готвене у дома;
  • заменете тази съставка с различни подправки с ярък вкус (чесън, всеки лук, черен пипер);
  • солете храната не по време на готвене, а преди хранене;
  • обогатете диетата с храни, съдържащи калий (сини сливи, сушени кайсии, стафиди, морски водорасли).
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft