8 храни пълни с пробиотици, които ще прочистят червата ви, ще подобрят имунитета ви и ще ви избавят от няколко килца

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
8 храни пълни с пробиотици, които ще прочистят червата ви, ще подобрят имунитета ви и ще ви избавят от няколко килца
52295
8 храни пълни с пробиотици, които ще прочистят червата ви, ще подобрят имунитета ви и  ще ви избавят от няколко килца

Въвеждането на понятието "пробиотици" се приписва на  Ели Метчников . В своето изследване той заявява, че българските селяни, консумирали кисело мляко, живеят по-дълго като цяло. През 1907 г. той предполага, че е възможно да се подобри чревната флора и да се заменят лошите бактерии с полезни бактерии, като се ядат пробиотични храни. Оттогава различни изследователи доказаха, че пробиотиците могат да повлияят положително на различни аспекти на нашето здраве.

 

Днес искаме да ви запознаем с идеята за пробиотиците, да ви обясним как те могат да подобрят здравето ви и необичайните източници, от които можете да си ги набавите.

 

Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците са живи микроорганизми, които имат за цел да окажат добро въздействие върху здравето на човека. Много  различни микроорганизми естествено живеят във и вътре в телата ни . Всъщност микроорганизмите в телата ни превъзхождат човешките клетки с 10 на 1.

Тези микроорганизми не са непременно вредни за човешкото здраве и не трябва да се считат за „гадни микроби“.

Пробиотиците могат да бъдат намерени във ферментирали храни или добавки. Въпреки че липсват изследвания върху пробиотиците, съществуващите проучвания показват, че балансът или дисбалансът на бактериите в храносмилателната система са свързани с цялостното здраве .

 

Какви са ползите за здравето от пробиотиците?

Както показват няколко проучвания, пробиотиците могат да подобрят здравето ви по различни начини. Ползите за здравето от пробиотиците включват загуба на тегло, добро храносмилателно здраве, имунна повишена функция и др. Въпреки това, не забравяйте, че нито един пробиотик не може да замести действителното медицинско лечение.

 

На първо място, пробиотиците имат наистина добро въздействие върху храносмилателната ви система . Те могат да ви помогнат да се отървете от подуване на корема и да се справите със запек, диария и др. Пробиотиците също са доказали, че играят роля в повишаването на имунната система, като лекуват алергии, екзема, вирусни инфекции и потенцират ваксинационните реакции.

Другата възможна полза от пробиотиците е загуба на тегло. А  изследване , публикувано в  Британския вестник на храненето през 2013 г. показа, че пробиотици (особено, Lactobacillus ) помогнаха при жени със затлъстяване , участващи в изследването , за да се постигне намаляване на теглото .

Пробиотиците не само подобряват храносмилателната ви система, но и могат да възстановят вашето психично здраве . Неотдавнашно проучване показа, че приемът на  щамове Bifidobacterium и Lactobacillus в продължение на 1-2 месеца помага на хората да се справят с тревожност, депресия, аутизъм  -  дори засилват паметта.

 

Източници на пробиотици

Дълго време смятахме, че единственият източник на пробиотици може да бъде намерен в киселото мляко. Но всъщност има и други пробиотични храни, които може да искате да опитате.

 

Комбуча

Kombucha е ферментирал чай, пълен с различни бактерии като  Saccharomyces и Gluconacetobacter xylinus . Също така съдържа витамин В. Kombucha има много ползи за здравето, включително засилване на храносмилателната и имунната система.

 

ябълков оцет

Ябълковият оцет има много невероятни свойства и съдържа пробиотици. Не забравяйте, че е кисел, затова е по-добре да не го приемате самостоятелно. Можете да добавите в храната си, за да избегнете страдания от странични ефекти.

Туршии

Туршиите са друга пробиотична храна, с която можете да замените киселото мляко. Маринованите краставици могат да подобрят здравето на храносмилателната система. Този вид храна е с ниско съдържание на калории и съдържа витамин К. Киселите краставички също са с високо съдържание на натрий.

 

Кисело зеле и кимчи

И киселото зеле, и кимчито са направени от  ферментирало зеле и съдържат млечни бактерии. Можете да опитате да добавите тези храни към вашите сандвичи от време на време. Те също са с ниско съдържание на калории и имат по-дълъг срок на годност.

Кефир

Кефирът е ферментирал млечен продукт и е добра алтернатива на киселото мляко. Кефирът е богат на пробиотици и протеини. Можете да го пиете като айран или да го добавяте към вашите смутита.

 

Мисо

Мисо е ферментирал продукт на основата на соя и е популярна японска подправка. Това е чудесен източник на пробиотици, витамини, фибри и протеини. Най-популярното ястие с мисо подправка е мисо супата.

Ферментирали сирена

Сиренето е основно ферментирал продукт, въпреки че не всички видове сирена съдържат пробиотици. Видовете сирене, които са наистина богати на пробиотици, са гауда, чедър , моцарела , швейцарското и изварата.

 

Темпе

Темпе е ферментирал соев продукт, който произхожда от Индонезия. Той стана по-популярен в световен мащаб поради невероятните си свойства, с които може да бъде заместител на месото. Това е чудесен източник на протеини, пробиотици и витамин В12. Темпе ще бъде чудесно допълнение към всяка диета, особено вегетарианска.Темпе е храна, направена чрез контролирана ферментация на сварени соеви зърна с плесента ризопус. Този фермент на темпе свързва соевите зърна в компактна бяла маса и произвежда естествени антибиотични агенти, за които се счита, че увеличават телесната защита от чревни инфекции и която оставя соевия изофлавин непроменен.

 

Консумирате ли редовно някоя от тези пробиотични храни? Виждали ли сте някакво подобрение в здравето си? Споделете вашето мнение в коментарите по-долу!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft