9 невероятно лесни начина да извадим тресчица от пръста - безопасно даже при дете:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
9 невероятно лесни начина да извадим тресчица от пръста - безопасно даже при дете:
9379
9 невероятно лесни начина да извадим тресчица от пръста - безопасно даже при дете:

Всички сме го преживявали - забито трънче в пръста , дланта или още по-лошо - стъпалото. На всекиго може да се случи и при това - на най-необичайните места.

Не е задължително да е тресчица дърво , може да е трънче от растение или метална стружка. Заедно с трънчето, обаче, под кожата попадат и различни бактерии. Днес ще ви научим как безопасно да извадите тресчица по 9 различни начина.

Ако чуждото тяло не бъде отстранено от кожата навреме, може да се развие дори температура, вследствие на настъпилата инфекция. 

вадене на трънче

Преди да извадите тресчицата, внимателно я прегледайте през лупа. Обърнете внимание на размера, формата и ъгъла, под който парчето е влязло в кожата.

Не се опитвайте да изстискате чуждото тяло. По време на натиска може да влезе още по-дълбоко или да се счупи. За да премахнете трънчето, трябва да почистите кожата. Първо измийте мястото със сапун, след това го третирайте със спирт или кислородна вода.

Ако не можете да извадите тресчицата по обичайния начин, с игла/пинсета, можете да използвате други средства:

1) Скоч

Този метод е подходящ за извличане на голям брой малки трески. Откъснете парче скоч (тиксо или лепенка) и го залепете върху засегнатата област. Не притискайте прекалено плътно лентата към ръката - за да не забивате треските още по-дълбоко.

След това внимателно дръпнете лепенката - ще видите, че повечето от малките тресчици остават върху лепенката. Повторете процедурата няколко пъти, докато напълно почистите кожата.

2) Салицилова лепенка

салицилова лепенка

Някои експерти препоръчват към мястото да се приложи салицилова лепенка, предназначена за отстраняване на брадавици. 2 пъти на ден пластирът трябва да се смени с нов.

След няколко дни парчето или ще излезе изцяло или поне ще се надигне до повърхността на кожата, а след това може да бъде отстранено с пинсети.

3) Стъклена бутилка

Тресчица на върха на пръста може да бъде отстранена с помощта на шише с широко гърло. Напълнете съда с гореща вода, така че приблизително 1 cm празно място да остане до върха.

С върха на пръста запушете шийката на бутилката и леко натиснете. Докато натискате пръста надолу в гърлото на шишето, трънчето ще се "изтегли" от топлината, излъчвана от водата.

4) Свинска мас

свинска мас

В древни времена, готвачи отстранявали трънчетата с помощта на свинска мас. Може да се използва всяка животинска мазнина или слънчогледово масло.

Кожата около треската трябва да бъде намазана с едно от горепосочените средства, за да може вашият “проблем” да се "изплъзне" от хватката на пръста.

5) PVA лепило

Този метод е подходящ за тресчици при дете. Да се извади трънче на дете е доста трудно - рядко дете ще даде да го убодете с игла. За да извадите трънчето от пръста, просто трябва да го намажете с много лепило.

Когато изсъхне, лепилото може да се отстрани (обели) на един голям слой. Ако парчето е забито плитко, то се залепва за лепилото и се отстранява лесно и безболезнено от кожата.

6) Сода

сода за хляб

Ако парчето е дълбоко и не е възможно да го издърпате, трябва кожата сама да ви го "даде". За целта смесете содата с вода, за да направите каша.

Поставете кашата върху раната и фиксирайте с лепенка или превръзка. След няколко часа кожата ще набъбне и ще изстиска навън чуждото тяло. Ако това не се случи, изтеглянето на тресчица от меката, подута кожа ще бъде много по-лесно.

7) Йод

Ако парчето седи толкова дълбоко, че няма начин да го извадите с други средства, мажете раната с йод на всеки три часа. Тресчицата просто ще изгори и след известно време сама ще изскочи.

Йодът помага да се разруши острата структура на треската, като по този начин облекчава болката.

8) Алое

алое вера

Сокът от това растение перфектно омекотява кожата и има бактерицидно и зарастващо действие. Отрязаният лист от алое трябва да бъде прикрепен с разреза към раната и стегнат с превръзка или лепенка.

След два часа чуждото тяло може лесно да се отстрани с пинсети. Ако използвате този метод за премахване на дълбоко парче тресчица от крака, това ще отнеме повече време. В този случай процедурата се повтаря няколко пъти.

9) Брезов катран

Нанесете памучен тампон, напоен с него, върху раната, и го задръжте за 30-40 минути. Върхът на трънчето би трябвало да излезе. Сега частицата се отстранява лесно.

Можете да използвате смола от иглолистна дървесина вместо катран. Тя има бактерицидно действие и помага да се избегне възпаление. Това средство е чудесно за премахване на трески от петата.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft