9 сигурни начина да разберете, че използвате повече сол, отколкото трябва

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
9 сигурни начина да разберете, че използвате повече сол, отколкото трябва
6528
9 сигурни начина да разберете, че използвате повече сол, отколкото трябва

В съвременния свят човек консумира около 10-15 g сол на ден, въпреки факта, че дневната норма е само 5-6 g . Това се отнася не само за количеството, което добавяме към ястията, но и за съдържащата се в други продукти. Независимо дали е морска сол или се отглежда при специални условия, тя се състои от около 40% натрий . В големи количества този елемент е вреден за организма.

Ситуацията се влошава от заседналия начин на живот и недостатъчното количество питейна вода: излишните вещества се отлагат в мускулите, ставите и кръвоносните съдове. Излишната сол влияе както върху вътрешното състояние на системите и органите, така и върху външния вид на човек и неговото благополучие. Ето защо е важно да се знаят признаците и особеностите на това явление.

 

Признаци, че организмът е пренаситен със сол

Постоянна жажда

Очевиден признак: когато има излишък от соли, се появява липса на течност и тялото се опитва да разрежда концентрирания физиологичен разтвор.

Подуване на лицето и крайниците

Колкото повече сол има в тялото, толкова повече течност трябва да натрупате в себе си, за да поддържате баланса. А задържането на течности в клетките води до оток.

 

"Голям корем

Задържането на течности също предизвиква подуване на корема. Освен това излишната сол разтяга мускулните влакна, отслабва и ги разрушава, като по този начин се отразява на свиването им.

 

Главоболие и замаяност

Такива симптоми, заедно с болка или дискомфорт в ставите, са свързани с факта, че солта активно взаимодейства с водата, поглъщайки я. Това води до увеличаване на кръвоносните съдове - една от причините за честите главоболия.

Ускорен пулс и високо кръвно налягане

Поради сгъстяването на кръвта се появява хронична хипертония и пулсът се повишава. Това дава силно натоварване на сърцето, поради това може да се развие аритмия, тахикардия и рискът от инсулт също се увеличава.

 

Храната ви се струва прекалено вкусна

Човек, който постоянно соли чиниите, вероятно е формирал зависимост от солта и тялото му е пренаситено. Вкусовите рецептори варират в зависимост от количеството консумирана храна. С други думи: колкото повече сол ядете, толкова повече искате.

Теглото не се намалява

Ако сте опитвали много диети и все още не можете да отслабнете, преразгледайте диетата си. В допълнение към елиминирането на вредните храни , уверете се, че се вписвате в ежедневния си прием на сол. Теглото често не намалява поради факта, че солта се натрупва в клетките на тялото. В допълнение, прекомерният прием на сол води до синтеза и повишаването на концентрацията на фруктоза в черния дроб, което от своя страна е причина за затлъстяването.

 

Редки пориви към тоалетната

Ако наблюдавате малко количество тъмножълта урина с ясна миризма на амоняк и систематичен запек, това също може да показва прекалено много консумация на сол. Бъбреците страдат повече от други органи - естествените филтри на организма. В края на краищата те трябва да работят няколко пъти повече, за да филтрират обратно възможно най-много вода, за да изчистят отлаганията на излишната сол и токсичния амоняк.

Алергични обриви по тялото

Алергията към солта се изразява като кожен обрив по лицето, шията, ръцете, гърба и корема, по-рядко в коленете. Рискът от алергична реакция се увеличава при хора с отслабена имунна система.

 

Как да решим проблем?

Ако установите, че вече сте станали „заложник“ на този продукт, не се обезсърчавайте и не изпадайте в паника. В тази ситуация, както и във всяка друга, има изход.

 

Избягвайте солените храни

Според резултатите от многобройни изследвания бяха идентифицирани редица продукти, съдържащи най-голямо количество натрий. Сред тях са хляб, пица, пиле на скара и бърза храна. Когато купувате продукти, съветваме ви да обърнете внимание на състава: ако солта съдържа повече от 20%, по-добре е да откажете

Опитайте да ядете у дома

Храната, сервирана в кафенета и ресторанти, често съдържа много натрий. Затова е за предпочитане да готвите вкъщи и да вземете обяд със себе си на работа. И не забравяйте да пиете обикновена вода. Употребата на вода ще помогне за справяне с отлагането на соли и премахване на излишните вещества.

 

Свикнете с по-малко сол в храната

Отбиването на вкусовите рецептори от солта не е толкова трудно, колкото изглежда. Опитайте се да не добавяте храна в продължение на 21 дни, дори ако това ви се струва трудно. Много продукти може да не бъдат осолени изобщо: те вече съдържат необходимите елементи (морски водорасли, риба, зелени зеленчуци, цитрусови плодове).

В някои случаи при прекаляване със сол в организма е необходимо лечение с лекарства. След консултация може да ви бъде предписана диета без сол или да предпишете лекарство за засилено отделяне на солни отлагания. 

Отказ от сол напълно не си заслужава. Съдържащите се в нея полезни микроелементи са отговорни за редица важни процеси в организма. Просто обърнете внимание на количеството сол в диетата си и я коригирайте. Тялото се нуждае от около една чаена лъжичка на ден. Тя може да бъде обикновена трапезна сол, йодирана или морска сол, но без вредни примеси . Бъдете здрави и споделяйте полезна информация с приятелите си!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft