Pабавят мозъчната функция и разрушават черния дроб: 6 храни, които трябва да избягвате след 50-годишна възраст

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Pабавят мозъчната функция и разрушават черния дроб: 6 храни, които трябва да избягвате след 50-годишна възраст
1271
Източник: За Жената
Снимков материал: Pixabay
Pабавят мозъчната функция и разрушават черния дроб: 6 храни, които трябва да избягвате след 50-годишна възраст

Когато се опитвате да се храните здравословно, не се фокусирайте веднага върху забрани, защото ако си забраните нещо, то става по-изкушаващо.

Вместо това, помислете колко по-важно е здравето ви от момента на удоволствие. Ако го поставите за своя мотивация, ще ви бъде по-лесно да правите интелигентни избори.

6 вида храни , които трябва да избягвате , когато е възможно, особено с напредване на възрастта .

1.

Пържена храна, калорийна бомба в чиния

Храните, които се пържат в дълбока мазнина, като пържени картофи или пържени тиквички, съдържат голямо количество наситени мазнини, което повишава нивата на лошия холестерол и увеличава риска от сърдечни заболявания.

пържени картофи

Снимка: pixabay

Съвет за заместване: Вместо пържени – използвайте пресни зеленчуци. На етикета се уверете, че продуктите не съдържат повече от 2 грама наситени мазнини на 200 калории.

2. Подсладени напитки, захарта, която е невидима, но означава много

Изследванията показват, че ежедневната консумация на сладки напитки увеличава риска от чернодробни заболявания, затлъстяване и диабет.

Намалете приема на добавени захари до по-малко от 50 грама на ден.

3. Готови храни, пълни със скрити захари

Много сосове, готови ястия и полуготови комбинации съдържат захар дори там, където не бихте я очаквали. Излишната захар натоварва панкреаса и черния дроб и увеличава риска от стеатоз на черния дроб, сърдечни и възпалителни заболявания.

пица в тавата

Снимка: pixabay

Съвет: Не се страхувайте от захарта в плодовете, проблемът е в добавените захари. Проверете етикета и изберете възможно най-натуралните.

4. Скритата сол, врагът на кръвното налягане

Готови ястия, консервирани супи, замразени пици, всички те могат да съдържат огромно количество сол, което не виждате. Твърде много натрий повишава кръвното налягане и натоварва бъбреците ви.

Съвет: Ограничете приема на сол до 1500-2300 милиграма на ден.

5. Ултра-преработени закуски, повече химикали от храната

Закуските, подсладеното кисело мляко, кетчупът, готовите ястия и чипсът са пълни с добавки, соли, захари и мазнини. Повечето от тях са бедни на фибри и основни минерали и са богати на празни калории, които не правят нищо за тялото.

6. Алкохол, скрити рискове в чашата

С напредване на възрастта метаболизмът ни се променя и алкохолът става по-труден за понасяне. Освен че увеличава риска от падания, той може да повлияе на действието на лекарствата и да допринесе за сърдечни, бъбречни и чернодробни заболявания, и дори да причини деменция.

чаша бира

Снимка: pixabay

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft