Агнешко Наварен от Жак Пепен
Продукти:
2-3 агнешки гърди (общо около 1,3 кг), повечето от мазнината отстранена
2 с. л. универсално брашно
1 голяма глава лук, 2,5-см кубчета (около 1 1/2 ч. ч.)
600 г картофи, обелени и нарязани на 5-см парчета
340 г моркови,обелени и нарязани на 5-см дълги парчета
8 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки (около 3 с. л.)
3 ч. ч. вода
1 1/2 ч. л. сол
3/4 ч. л. прясно смлян черен пипер
1 ч. л. провансалски билки или италианска подправка
280 г замразен бейби грах
2 с. л. нарязан пресен магданоз
Приготвяне:
Нарежете агнешките гърди между ребрата на около 4-см парчета. (Трябва да получите около 14 парчета.)
Сложете месото, за предпочитане на 1 ред, в голяма тенджера и частично го сгответе, на средна температура, като от време на време го обръщате, за 15 минути, докато отдели повечето от мазнината си и покафенее добре от всички страни. Прехвърлете го в чиня и излейте мазнината. (Тя може да е около 1 ч. ч.)
върнете месото в тенджерата, поръсете го с брашното и объркайте добре. Добавете лука, картофите, морковите, чесъна, водата, солта, пипера и билките, разбъркайте добре и кипнете. Покрийте, намалете температурата и гответе 45 минути. (Ястието може да се приготви до този етап няколко часа предварително. Охладете го и го приберете в хладилника. Преди да го довършите го кипнете.)
Добавете граха и гответе ястието покрито 5 минути.
За да сервирате, сипете Наварена в 6 индивидуални чинии и поръсете с магданоза.