Английски великденски кифлички - божествена мекота и сладост с всяка хапчица:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Английски великденски кифлички - божествена мекота и сладост с всяка хапчица:
Английски великденски кифлички - божествена мекота и сладост с всяка хапчица:
3893
Английски великденски кифлички - божествена мекота и сладост с всяка хапчица:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тези сладки нежни кифлички (Hot cross buns) се приготвят за Великден в Англия и Америка. Понякога към тях се добавят шоколадов чипс или ядки. В тази рецепта те се пекат с добавка на прясна ябълка, което ги прави много леки и въздушни. Представяме ви рецептата за английски великденски кифлички :

Английски великденски кифлички

Продукти:

За тестото:

300 мл прясно мляко

50 гр.

масло

1 с.л. растително масло

500 гр. брашно

1 ч.л. сол

75 гр. захар

1 пак.суха мая

1 яйца

75 гр. стафиди

2 ч.л. настъргана портокалова кора

1 ябълка

1 ч.л. канела

 

За кръстчетата:

75 гр. брашно

За глазурата:

3 с.л. сладко от кайсии

Приготвяне:

1. Оставете млякото да заври, свалете от огъня и добавете маслото. Оставете сместа да се охлади до 36 градуса (до телесна температура). Пресейте брашното в купа, добавете сол, захар, канела и мая.

2. Направете кладенче в средата и изсипете топлото масло и мляко, както и разбитото яйце.

брашно с мая

3. Разбъркайте всичко с дървена лъжица, поставете върху набрашнена работна повърхност и замесете еластично, леко лепкаво тесто. (Меси се около 5 минути).

тесто с мая

4. Намажете голяма, чиста купа с растително масло, поставете тестото в нея и покрийте с намаслено фолио. Фолиото се намазва с олио, така че горната част на тестото да не изсъхне и по него да не се образува коричка. Оставете тестото да втаса за 1 час. То трябва да се удвои по размер.

втасало тесто

5. Извадете сърцевината от ябълката, обелете и нарежете на ситно. Добавете към тестото стафидите, ябълката и портокаловата кора, и го премесете, без да го изваждате от купата. Разпределете равномерно всички добавени съставки. Оставете да престои още час под намазнено фолио.

тесто за кифлички

6. Разделете тестото на 16 равни части, оформете ги на топки и поставете върху тавичка, застлана с хартия за печене. Оставете достатъчно място между топките, тъй като те все още ще втасват. Покрийте с намаслено фолио и оставете за още един час.

великденски кифлички

7. Загрейте фурната до 220 С. За кръстчетата смесете брашното с 4-5 супени лъжици вода, за да направите гъста паста. Поставете я в пош или по-дебел плик, отрежете единия край и шприцовайте кръстчета върху кифличките.

английски кифлички

8. Печете 20 минути в средата на фурната до златисто кафяво. Загрейте сладкото на слаб огън, така че да стане по-течно. Ако е необходимо, прецедете през сито, така че да няма бучки. Намажете горещите кифлички със сладко и оставете леко да се охладят.

английски великденски кифлички

великденски кифлички кръст

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft