Българският град, сочен за "градът на халвата"

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Българският град, сочен за "градът на халвата"
1411
Българският град, сочен за "градът на халвата"

Откъде е дошла халвата по нашите земи и как се е превърнала в истински символ за един български град, разказва "Факти".

Историята на халвата по нашите земи

Приема се, че халвата е била създадена в древна Персия и след това постепенно се разпространява в Близкия изток. Тя стига до Източна Европа, следвайки възхода на Османската империя през XIV, XV и XVI век.

По нашите земи се смята, че това сладко изкушение започва да се налага чак през XVI век. Така поне пишат пътешественици, които са преминавали през българските земи.

Яхнаджийници и бозаджийници

Интересното е, че османските власти явно се опитват да популяризират това сладко изкушение, като държат цената ниска и достъпна за населението. Затова в почти всички градове има майстори по халва, които освен халва приготвят и боза. Това довежда до изразът "халваджия за бозаджия", защото първоначално двете лакомства се произвеждали от едни и същи хора и едното изделение подпомагало консумацията за другото.

Кой е градът на халвата в България

Отговорът на въпроса е град Ябланица. Интересно е, че популярността на града като столица на халвата настъпва много след Освобождението и е свързана с един конкретен човек - Иван Стефанов Богоев, известен като Иван Сладкаря. Той е родом от Прилеп (Македония), където усвоява умението за изработване на сладки деликатеси като халва, локум и различни бонбони. След опити да започне собствен бизнес в София в началото на XX век. Той се оказва неуспешен и той се мести из няколко населени места, като най-накрая се установява в Ябланица около 1930 година. Тук Иван Богоев не само продължава да развива сладкарските си умения, но и добавя към асортимента си местното бяло ябланско сладко, което прославя и развива. Бизнесът му процъфтява в Ябланица, където той успява да си създаде сериозна популярност.

Кога се появява популярността на Ябланската халва

Това се случва по-късно. Ябланица е една от първите важни спирки по автобусния маршрут между София и Варна, пише actualno.com. След промените през 1944 г., местните власти решават, че не бива да прекратяват производството на халва в Ябланица, а по-добре да го преобразуват в държавно. По този начин се стъпва върху разработената основа от Иван Богоев и към него се добавя подходящото местоположение на Ябланица. По този начин, градът става задължителна спирка за всички пътуващи между Варна и София и става известен като "градът на халвата". Нещо, което нашите читатели над 50 години със сигурност си спомнят много добре!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft