В сряда се спазват се строги забрани, прави се питка за Баба Шарка, а любими имена празнуват

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
В сряда се спазват се строги забрани, прави се питка за Баба Шарка, а любими имена празнуват
35452
В сряда се спазват се строги забрани, прави се питка за Баба Шарка, а любими имена празнуват

На 18 януари църквата почита Свети Атанасий Велики! 

Свети Атанасий е роден през 295 г. в Александрия в семейство на бедни християни.

Получава добро образование, участва в Първия Вселенски събор. На 28-годишна възраст, след смъртта на архиепископ Александър, е ръкоположен за архиерей на негово място в Александрия.

Заради вярата си е преследван в изгнание 15 години. Страдал при императорите Констанций, Юлиан Отстъпник и при Валент, по време на когото известно време се укривал в една гробница.

Жителите на Александрия така настоявали да се върне епископът им, че императорът се опасявал от бунт и се съгласил. В старанието си да омиротвори църквата, бил в постоянни спорове с еретиците. Починал през 373 г. на 80 години.

Според народните вярвания Атанасовден бележи средата на зимата, и след него тя си отива, затова на места се нарича и "Среди зима".  Светецът е представен като голям мъж с калпак, яхнал своя кон - обикалящ селата, за да ги пази от болести и демони.

Денят е наричан също и "Втора Коледа" - защото който не е заколил прасе на Коледа, може да го заколи сега.

Св. Атанас е покровител на снеговете и ледовете през зимата и на този ден отива в планината, сваля дебелия кожух, облича копринена риза и се провиква: "Иди си зимо, идвай лято!".

Празникът има и антипод - Летен Атанасовден, който се отбелязва на 5 юли. 

Свети Атанас се смята за брат на Св. Антон, двамата са представени в преданията като ковачи. На места двата дни на светците са част от общ празник, наричан "сладки и медени".

Смятало се, че на Атанасовден се ражда чумата, затова жените правели медени питки и раздавали, за да я омилостивят. Характерна е и направата на питки под формата на куче, тъй като се смята, че чумата най-много се бои от кучета.

В миналото на Атанасовден хората проверявали запасите от храна и дърва, за да знаят ще стигне ли до пролетта, ако нямали, се запасявали. Казвали, че от този ден денят нараства "колко скача 3-годишен елен".

По времето на Атанасовден стопаните гадаели дали ще е плодородна годината. Ако е топло и снегът се топи, ще има плодородие през годината. Ако времето е хубаво и не вали сняг, следващата зима ще започне рано. Колкото е дебел снегът на Атанасовден, толкова плод ще даде лятото.

В някои райони на България хората посрещат изгрева на Атанасовден със запалени огньове. Това са последните дни, в които се пеят песни за любов и женитба от моми и ергени. Скоро наближава период на пост и въздържание, период, през който годежи и сватби не се извършват.

На места на Атанасовден се правят общоселски курбани, за да не се разболяват хората. Характерни са и лични курбани, с които се омилостивява светеца, да излекува тежка болест или страшно премеждие. Характерен за празника е и ритуала "побратимяване", които се изпълнява и на Ивановден.

Атанасовден, както и Антоновден, се празнува също и като празник на ковачи, железари, ножари и налбанти. Празникът се чества и за умилостивяване на болестите.

На Атанасовден не се играе хоро на мегдана, защото на този ден чумата се качва на една висока топола и оттам избира жертвите си. Затова не се минава покрай топола и всякакви високи и стари дървета. Не се работи нищо - за предпазване от шарка (наричат болестта "цветето"), синя пъпка, обриви и язви.

Не се шие, плете, тъче, за да са здрави животните, да не си чупят краката или да не ги нападат мечки. Забранено е впрягането на добитък. Ако това се направи, животните се подхлъзват и си чупят краката.

След Атанасовден не се яде тиква, за да не се замае главата на човек, да не се разболее от охтика, синя пъпка и други обриви.

На празника се пекат се питки, които се надупчват с вилица, за да не се надупчат децата от шарка. По традиция трапезата включва пиле, приготвено с ориз, което се раздава на близки и съседи за здраве.

На 18 януари имен ден празнуват: Атанас, Атанаска, Наска, Наско, Тина, Тинка, Таню, Таска и производни от старогръцкото "Атанасиос" със значение "безсмъртен".

Ето и две вкусни предложения от тефтерчето на големия кулинар Иван Звездев, които да сложите на празничната трапеза: 

Пиле с ориз 

Списък с продукти:

  • пилешки бутчета - 4 бр.
  • морков - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • ориз - 200 г
  • черен пипер - 1 ч.л. или 10 зърна
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • червен пипер - за поръсване
  • дафинов лист

Начин на приготвяне: 

  • Пилешкото месо се осолява и подправя с малко червен пипер. Слага се в тава и бутчетата се пекат от страната без кожа на 200 градуса за 15-20 минути.
  • Оризът се измива добре с вода, след което се залива с 500 мл вода и се оставя да се накисне 20 минути.
  • Докато се накисва оризът, в тиган със загрято олио се запържват лукът и морковът (можете да нарежете моркова на кубчета или да го минете през ренде).
  • Добавя се отцедения ориз и се запържва за минута, посолява се, поръсва се черен пипер и дафинов лист и се залива с 600 мл гореща вода.
  • Запечените бутчета се изваждат от тавата и в нея се слага оризът, бутчетата се слагат върху ориза с кожата нагоре.
  • Поръсва се с червен пипер и се изпича на най-ниската част на фурната на 150 градуса за около 40 минути.
  • При сервиране на пилето с ориз махнете дафиновия лист.

Питка за Баба Шарка

Списък с продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 1 к.л. сол
  • 1 к.л. сода бикарбонат
  • мед за намазване

Начин на приготвяне: 

Брашното се пресява. Прави се кладенче, което се поръсва със сол и сода. Налива се топла вода и се замесва меко тесто.

Тестото се оформя на кръгла тънка питка, която се сплесква леко и се поставя в предварително затоплена фурна. Пече се на 180 градуса за 20-30 мин. След като изстине, се намазва с мед.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft