Взех 1 лъжичка и поръсих месото, стана по- крехко, меко и сочно от пилешкото даже, подходящо дори и за най- жилавите

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Взех 1 лъжичка и поръсих месото, стана по- крехко, меко и сочно от пилешкото даже, подходящо дори и за най- жилавите
27870
Взех 1 лъжичка и поръсих месото, стана по- крехко, меко и сочно от пилешкото даже, подходящо дори и за най- жилавите

На абсолютно всяко месо може да направите крехко и сочно като професионален готвач Няма значение дали е елитно филе или раменна пържола, пилешко или патешко, агнешко или свинско, днес ще ви разкрием къде се крие малката тайна на всички професионалисти- в любимата на всички подправка сода.

Чували ли сте колко нежно е месото, когато се маринова в сода? Днес ще ви кажем как да използвате сода и в какви количества, така че всяко, дори и най-жилавото месо да се окаже идеално меко.

 

Сода за месо

Содата не само омекотява всяко месо, но също така е практически незаменима при готвене на ястия от дивеч и агнешко. Факт е, че има способността да извежда острата специфична миризма. Джейми Оливър съветва накисването на агнешко месо във вода с оцет преди готвене. Оцетът обаче може да направи влакната по-малко еластични, а содата омекотява дори сухожилията

Разказваме как и къде да използваме този евтин продукт, в какви количества да добавим и какво може да се получи от него.

Варено и задушено месо

Варено пилешко или говеждо месо ще стане много нежно. Основният плюс на този трик е, че месото се готви по-бързо . Важно е да се спазва пропорцията: не повече от половин чаена лъжичка сода на литър.

Пържено месо (пържоли, барбекю)

В такива ястия е важно да се постигне баланс между нежност, златиста коричка и сочност.  Содата може да направи това много добре , просто трябва да нарежете месото на парчета с дебелина около два сантиметра, да ги натриете със сода и да ги оставите в хладилника за няколко часа. След това остава само да ги изплакнете, намокрите и запържете в сух тиган, след като сте намазали самото месо с олио с подправки.

Пържено пиле

Най-простият трик и в същото време много ефективен: нарежете пилето на ивици, поръсете със сода, черен пипер и залейте със соев сос. Оставете пилето да престои 15 минути , след това оваляйте филийките в галета и запържете в тиган със слънчогледово олио до побеляване. Парчетата ще се окажат с хрупкав, но много нежен вкус от вътре. Сервирайте ги с картофи и зеленчуци.

Свинско шишче

Мариноването на месо преди готвене на огън е свято нещо, но понякога отнема твърде много време. За да ускорите този процес с 3 кг свинско месо, вземете 2 с.л. сода, 2 супени лъжици сол и подправки на вкус. Изсипете месото с малко количество вода, за да покрие напълно, добавете всички съставки, разбъркайте След 20 минути кебапът ще е готов за печене.

Агне и дивеч

Както вече казахме, содата ще омекоти месото , независимо дали е месо от заек, патица или глиган, а също така ще облекчи специфичната миризма. За това разредете 1 ч.л. сода в литър вода и накиснете месото (2 с. л.

сода в 2 л вода). Поставете месото в хладилника за през нощта или дори за един ден. Преди пържене, задушаване или печене, просто го подсушете с кърпа.

Както можете да видите, в почти всяко месно ястие содата ще бъде подходяща. Изключение правят кюфтетата. 

Възниква въпросът: каква роля играе содата за здравето ? Ролята на сода в това отношение обикновено е положителна, защото елиминира киселини, бори се с лош дъх и паразити. Содата не се препоръчва за употреба само в случай на повишена концентрация на алкали в организма, по време на бременност и прием на силни лекарства. В малки количества този продукт ще ви бъде от полза само, особено при готвене.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft