Коледна пуйка рецепти

вход през zajenata.bg
164787

Вкусна Коледна Пуйка

1 / 2 или 1 цяла охладена пуйка,
150 гр масло,
2 портокала,
1 лимон
4 глави лук,
4-5 ск. чесън,
1/2 връзка мащерка,
сол.

Приготвяне на ароматното масло:
Мекото масло слагаме в чиния.
Добавяме много дребно нарязаната мащерка и пресования чесън.
Посоляваме, добавяме 1 с. л. настъргана портокалова и малко лимонова кора.
Слагаме в лист найлоново фолио, оформяме и завиваме като салам.
Слагаме в камерата на хладилника да стегне и съхраняваме на студено.
Използва се за овкусяване на птици и др. меса.

Приготвяне на пуйката:
Пуйката, измиваме, почистваме и подсушаваме.
С ръце внимателно отлепваме кожата.
Посоляваме добре под кожата и от вън.
Нарязваме ароматното масло на кръгчета и слагаме навсякъде под кожата.
Лукът нарязваме на полумесеци и слагаме на дъното на дълбок съд, в който ще печем пуйката.
Посоляваме и разбъркваме.
Пуйката заливаме обилно със сок от единия портокал, но вече поставена в съда / гювеч /, за да може да отиде от портокаловия фреш в лука.
Изтискваме лимона върху пуйката и подреждаме другия портокал нарязан на тънки кръгчета върху пуйката.
Затваряме с лист фолио, слагаме и капак и печем на 220*С около 1 ч.
След което отваряме съда и намаляваме на 170* и печем още около 2 ч.
Изваждаме пуйката, порционираме и сервираме със сос от пюрирания лук и гарнитура по желание.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11
12
Коледа идва
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft