Всяка трета вафла и бисквита у нас с канцерогенна съставка над нормата

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Всяка трета вафла и бисквита у нас с канцерогенна съставка над нормата
1203
Всяка трета вафла и бисквита у нас с канцерогенна съставка над нормата

Всяка трета вафла или обикновена бисквита съдържа отровния акриламид над определената норма, съобщават от "Активни потребители".

Изследвани са проби от над 500 хранителни продукта, за които е известно, че могат да натрупват акриламид. Това са чипсове, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски, кафе и други.

"Обикновените бисквити и вафли пораждат най-много притеснения, тъй като една трета от взетите проби сочат наличие на акриламид над определената норма.

Тези сведения са обезпокоителни, защото децата под тригодишна възраст най-често консумират такива продукти и те могат да съдържат повече акриламид, отколкото бисквитите, предназначени за бебета", обясняват от потребителската организация.

По техни данни 13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове - 7.7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6.3%.

Европейската асоциация на потребителите (БЕУК) призовава Европейската комисия да изготви референтни нива за зеленчуковите чипсове. Макар че чипсът от моркови, цвекло или пащърнак да се възприема за по-здравословен, тестовете разкриват, че съдържа почти два пъти повече акриламид от картофения чипс.

Какво е акриламид ?

Акриламидът е химикал, който естествено се формира в богати на скорбяла храни като картофи или зърнени култури при пърженето им или печене на температура над 120°C. Той се образува при реакцията между свободни захари, като фруктозата, например, и аминокиселината аспаргин. Изследванията показват, че акриламидът причинява ракови образувания при животните. Учените считат, че този химикал има потенциално канцерогенно влияние и при хора на всякаква възрасти.

Той се причислява към група 2А (потенциален карциноген) от ООН. Освен това акриламида провокира болести на нервната система. През 2015 г. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) постановява, че акриламидът в храните е проблем на общественото здраве.

От Активни потребители обясняват, че потребителите са изложени на акриламид, когато консумират индустриално произведени храни като хляб, чипс, пържени картофи, бисквити, кафе, различни сладкиши, крекери, но също и когато приготвят храна вкъщи. Например при пърженето на картофи на температура над 175° C или когато препичат филийката си хляб.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft