Грехота е да хвърляш на боклука покълналия чесън - 7 невероятни начина, по които ти помага:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Грехота е да хвърляш на боклука покълналия чесън - 7 невероятни начина, по които ти помага:
10163
Източник: actualno.com
Грехота е да хвърляш на боклука покълналия чесън - 7 невероятни начина, по които ти помага:

За ползите от чесъна сме говорили неведнъж. Лекарите с право го считат за мощен природен антибиотик, а приложенията му в медицината са неизброими.

Днес обаче ще поговорим повече за покълналия или още " прорасналия" чесън , който мнозина смятат за развален и директно хвърлят на боклука.

Факт е, че подобно на лука и картофите, чесънът също покълва при продължително съхранение. И докато покълналите картофи са вредни, това не се отнася за покълналия чесън . Не бързайте да го изхвърляте. Причината ще ви изненада.

Твърди, че след като е покълнал, чесънът вече е станал безполезен и безвкусен. В действителност това е голяма заблуда. Покълналият чесън изобилства от висококачествени антиоксиданти. Органичният сулфид и алил алицин са ценни микроелементи, които липсват в обикновения чесън.

покълнал чесън

За какво помага покълналият чесън ?

Той съдейства за предотвратяването на различни заболявания, тъй като съдържа ензими с мощен противовъзпалителен ефект. Освен това кълновете са по-ароматни и се отличават с по-остър вкус. Покълналият чесън стимулира защитните свойства на организма и съдейства за по-бързо излекуване на инфекциозни заболявания. За тази цел се препоръчва да се консумират кълновете от една глава чесън всеки ден. Този лек помага за нормализиране на сърдечната дейност и прочистване на кръвоносните съдове.

Той е подходящ и за приготвянето на тинктури на спиртна основа.

Покълналият чесън не изисква накисване и може да се използва в естествената си форма за лечебни цели. В народната медицина се препоръчва като лек за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци и предотвратяване на инсулт.

чесън с кълнове

Освен това се използва още за:

  • лечение на диария при отравяне
  • за пречистване на тялото от вредни вещества
  • предотвратяване разпространението на раковите клетки
  • инхибиране на окислителните процеси и образуването на бръчки

Ако сте решили да включите покълналия чесън в диетата си, уверете се, че кълновете не са почернели или изгнили, а са зелени. Не го подлагайте на топлинна обработка. Консумирайте го в свежо състояние.  

Диетолозите препоръчват да го комбинирате с кълнове от зърнени и бобови култури, както и такива от копър и репички. Те са богати на растителни протеини, витамини и освен това съдържат голямо количество антиоксиданти.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft