Д-р Сергей Иванов: Опасен ориз в магазините с най-силните открити досега чернодробни канцерогени

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Д-р Сергей Иванов: Опасен ориз в магазините с най-силните открити досега чернодробни канцерогени
124670
Д-р Сергей Иванов: Опасен ориз в магазините с най-силните открити досега чернодробни канцерогени

40 предупреждения за установен опасен ориз има в ЕС от началото на годината, сподели д-р Сергей Иванов, управител на център по биология на храните, пише "Телеграф".

От началото на века пък сигналите са 707. Почти цялото количество врезед ориз е открито в страни от Европейския съюз е внос от Азия.

Най-страшното открито замърсяване в ориза е с афлатоксини, най-разпространените представители на смъртоносните микотоксини.

От всички биологично произвеждани отрови те са най-силните открити досега чернодробни канцерогени. Устойчиви са на топлинна обработка на продукта.

Ако висока доза от отровата попадне в организма на човек, смъртта настъпва в течение на няколко денонощия вследствие на необратими поражения на черния дроб. Другите замърсители на опасния ориз са забранени за използване в ЕС пестициди.

Оризът, който се внася в България от Китай, не е истински, а от пластмаса, обяви производителят Петър Инджов по време на открит ден, организиран от Държавен фонд "Земеделие".

Предполага се, че се смесва с различни сортове ориз и на външен вид няма как да се разбере, че между зърната с етикет "Бисерен" например има и такива от пластмаса. 

ПРОСТО ГЛЕДАЙТЕ ДОБРЕ ОПАКОВКИТЕ, КЪДЕТО ПИШЕ НЕ САМО КОЯ ФИРМА ГО Е ОПАКОВАЛА, А И СТРАНАТА, ОТКЪДЕТО ПРОИЗХОЖДА. ПРИМЕРНО КИТАЙ.

Петър Инджов коментира, че вносът и от други държави продължава да мори родния производител. След като отшумя инвазията от Египет, сега атаката е от Индия, Мианмар (бивша Бирма), Азербайджан и др. Оризът влизал на 60 стотинки у нас, а по магазините цената е скочила до 3,50 лв. за кг. Освен това родните фермери няма как да са конкурентоспособни на колегите си от съседните страни.

"Няма икономическа логика да се произвежда ориз от пластмаса", коментира молекулярният биолог Сергей Иванов. "Хората, когато го варят веднага биха забелязали разликата в истинския и изкуствения продукт".

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft