Диетологът проф.Байкова: Ето скритите последици за здравето от преяждането и препиването по празниците (+рецепта против махмурлук)

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Диетологът проф.Байкова: Ето скритите последици за здравето от преяждането и препиването по празниците (+рецепта против махмурлук)
4440
Източник: bnr.bg
Диетологът проф.Байкова: Ето скритите последици за здравето от преяждането и препиването по празниците (+рецепта против махмурлук)

Колкото и да се "пазим", преяждането и препиването по празниците обикновено е факт, а след това освен с угризения на съвестта се оказваме и с храносмилателни проблеми, които трябва да лекуваме.

Преяждането и препиването по празниците и през месец януари може да доведе до риск от разболявания за хората, защото при такива натоварвания на организма, имунната ни система почти отказва да работи, коментира диетологът проф. Донка Байкова , цитирана от агенция “Фокус”.

Тя каза също, че ако сме качили 2-3 килограма по празници, те лесно могат да се свалят с правилно, балансирано хранене.

При свръхработа на храносмилателната система е налице риск от развитие на различни акутни (остри) възпалителни процеси, тъй като храносмилателните жлези са поставени пред задачата да разградят обилно количество и разнообразна по вид храна до различните й съставки (хранителни вещества). Започва отделяне на храносмилателни сокове с ензими, насочващи се конкурентно към своите прицелни субстанции, за да ги обработят и разградят. Ако този процес протича  в условия на свръхнапрежение, рискът от възникване на здравен проблем е голям и най-често това е възпаление на лигавицата на съответното звено на храносмилателната система.

Мощният екзогенен фактор за човешкия организъм - храната - повлиява на първо място работата на храносмилателните органи - стомах, черва, панкреас и жлъчно-чернодробна система, а оттам и функциите на останалите органи и системи. 

Известен факт в медицината е, че при възникване на какъвто и да е възпалителен процес в един от органите на храносмилателната система – стомах/черва, панкреас и жлъчно-чернодробната система, по рефлекторен път се очаква проблем и при останалите. Затова тройката органи метафорично са наричани “бермудски триъгълник”. 

„Препоръката ми е след празнични периоди да преминем бавно и сигурно към обичайния си режим на хранене в онази последователност, включвайки и изключвайки животинските храни, както се подхожда при преминаване към дълъг вегитариански модел на хранене – постите. Тоест, изключваме първо месото, а оставяме млечни продукти, риба и яйца“, посъветва диетологът.

Проф. Донка Байкова обясни още, че препоръчва в този период да се консумират повече плодове и зеленчуци, но напомни да не се лишаваме и от белтъчини.

За да не стигаме до алкохолно опиянение е добре е да знаем, че алкохолното вещество е водно и мастно разтворимо. Затова алкохолните питиета се консумират с вода или с негазирана домашна цитронада, айрян, с мезе или шопска салата. Ако все пак опиянението е факт и е налице силно главоболие, тогава не е добре да се пие кафе, защото мозъкът е обеднял на кислород, а кофеинът свива кръвоносните съдове и нарушава достъпа на кислород до мозъчната тъкан. Освен това, както кафето, така и алкохолът имат диуретично действие, т.е. – засилват отделянето на течности от тялото, съответно – засилват дехидратацията, съответно – главоболието. Добре е да се излезе на разходка, а ако това е възможно (заради нарушена функция на вестибуларния апарат и нарушено равновесие) - да се проветри помещението. Защото от изключителна важност е да се диша чист въздух, богат на кислород и да се пият течности.

Има и много рецепти от народната медицина, с които се подпомага организма да излъчи разградните продукти на алкохолната субстанция. Течностите да са богати на витамини, минерали, пробиотици - зелев сок, айрян, различни прясно изцедени плодово-зеленчукови сокове, билкови отвари с лимон и мед, минерална или трапезна вода. Цели се активизиране на отделителните процеси и излъчване на крайните продукти на алкохолното вещество. Има и препоръки за консумация на яйца, щкембе-чорба и пр., подпомагащи работата на черния дроб, отговорен за разграждане на алкохола. При всички случаи, обаче - в комбинация с чист въздух и много течности.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft