Кои са десетте най-полезни храни

вход през zajenata.bg
29250
Броколи Фасул Сладки картофи Риба Спанак Бадеми Портокали Домат Соя Пълнозърнести храни

Домат

Доматът е богат на ликопен . Това е каротиноиден пигмент, от който идва червения цвят и в други плодове и зеленчуци като грейпфрут и диня. Има доказателства за благоприятното му въздействие при ракови заболявания на кожата.Доказано е, че той предпазва от рак на кожата.

Доматът съдържа много витамин C, Е, К, PP, B1, B2 , провитамин А, органични киселини - лимонена, ябълчена, оксалова; минерални соли - калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо.

В 100 g домат има около 93 % вода, 1 g белтъчини, 4 g въглехидрати, малък процент скорбяла, 1 g целулоза.

Той е от семейство картофови и обича да расте при много топъл климат и влажна почва. Може да бъде с червен, розов или жълт цвят.

Някой от по-известните сортове домати у нас са трапезица, идеал, николина, жаклин, миляна, бела, елена, руен и опал.

1 2
3
4 5 6 7 8 9 10
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft