Дядо е стар градинар, но ахна, като видя какво си гледам на балкона! Билки, спанак, краставички... Нямам нужда даже от почва!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Дядо е стар градинар, но ахна, като видя какво си гледам на балкона! Билки, спанак, краставички... Нямам нужда даже от почва!
9635
Дядо е стар градинар, но ахна, като видя какво си гледам на балкона! Билки, спанак, краставички... Нямам нужда даже от почва!

През лятото много от градските жители прекарват всяка свободна минута в градината на село: плевят, наторяват, копаят, поливат... Но градината отнема много време и усилия, а не винаги носи желаните резултати. Знаете ли, че можете почти без никакви проблеми да си имате богата и прясна реколта през цялата година? Достатъчно е просто да засадите тези растения...

във вода !

Ето списък на 11- ароматни и здравословни треви и зеленчуци , които можете спокойно да си отгледате направо в кухнята!

1. Мента (ароматна и джоджен)

;ekjd

Ментата има мощни терапевтични свойства  поради съдържанието си на ментол , който оказва благоприятен ефект върху раздразнената и възпалена лигавица на храносмилателния тракт и дихателните пътища. Всичко, което трябва да направите, е да поставите няколко стъбла в прясна вода , и много скоро ще имате нови издънки.

2. Мелиса

Чаят, направен от мелиса , повдига тонуса , укрепва сърцето , подобрява апетита . Също така помага при  леки настинки , облекчава мускулните спазми , отпуска, успокоява нервите , помага при безсъние . Отделете няколко свежи стъбла през пролетта или есента и ги дръжте в съд с вода , поставени на топло и светло място. От време на време можете да ги вадите от водата. Не забравяйте да сменяте водата периодично.

3. Босилек

отглеждане на босилек в кухнята

Босилекът е  естествен антибиотик . Дори и ако просто си го гледате на перваза на прозореца, той ще ви защити срещу инфекции и простудни заболявания. Той има дезинфекционни, антивирусни и антимикробни свойства . Настойката от босилек се приема при  гастрит , колит , метеоризъм , тя също така намалява нивото на лошия холестерол. Ако вашата кухня е топла, босилекът ще вирее добре.

4. Градински чай

Салвията / градинският чай е полезна за жените по време на бременност, както и планирането й, тя е незаменимо средство срещу настинки и отлична подправка. Издърпайте няколко млади стъбла от градински чай, най-добре още през ранна пролет. Сложете ги във вода, като се уверите, че растението получава достатъчно светлина и свеж въздух, тъй като плесента лесно го напада.

5. Стевия

Стевията в кухнята може да замени захарта. Освен това извежда лошия холестерол от организма и има противовъзпалителни свойства . Но не забравяйте, че това растение се нуждае от много топлина и светлина.

стевия

6. Риган

риган

Риганът - тази ароматна италианска подправка  ще бъде чудесно допълнение към всяко ястие. Отделете малко прясно откъснати стебла риган и ги сложете в съд с вода. Когато пораснат, може да късате новите листа и да ги използвае.

7. Мащерка

Антимикробна, противогъбични и антипаразитни свойства на мащерката  са добре известни в медицината. В допълнение, мащерката е страхотна подправка за всяко ястие. Издърпайте няколко зелени стебла. Важно е растението да не е цъфтяло, тъй като старите издънки са кафяви и е по-малко вероятно да оцелеят. Мащерката има тенденция да изсъхва много бързо, така че оставете стеблата във вода веднага, след като ги отрежете. От време на време поръсвайте горната част на растението с вода и режете новите клонки, за да помагате на растението да расте.

8. Розмарин

Розмаринът оцелява и се размножава малко по-бавно, отколкото останалите растения. Независимо от това, ако от време на време отделяте новите издънки и ги поставяте във вода и на осветено от слънцето място, вие ще му помогнете да се разрасне бързо. Ползите и прекрасният вкус на розмарина ще възнаградят усилията ви.

9. Листни зеленчуци

отглеждане на билки в кухнята

Листни зеленчуци като марули , салати и спанак  най-добре покълват във вода. Всичко, което трябва да направите, е да покълнете семената на тези растения в прозрачни съдове (можете да ги покълнете и върху марля , напоена обилно във вода). Когато семената покълнат, можете да ги прехвърлите във водата.

10. Домати и чушки

'чушки

Можете да оставите и семената на домати и чушки да покълнат върху напоена с вода марля. След това, когато семената поникнат, ги прехвърлете в съд с вода.

11. Краставици

Корнишоните са големи любители на водата, затова да си ги отгледате във вода ще бъде лесно. Тъй като краставиците са пълзящо растение, те се нуждаят от допълнителна подпора. Поставете няколко семена в плитък съд с вода и с растежа им увеличавайте количеството на водата.

Общи правила:

Погрижете се водата да е чиста и нехлорирана, тъй като химикалите могат да убият растението. Най-добре е да събирате дъждовна вода, да вземете вода от кладенец или извор. Също така, може да се наложи торене, защото водата не може да даде на растенията всички хранителни вещества, съдържащи се в почвата. Не забравяйте и след известно време да смените водата след торенето, тъй като остатъците от тор са рай за развъждането на мухъл и микроорганизми.

Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да превърнете перваза на кухнята в зеленчукова градина и най-важното - ежедневно да получавате от нея пресни и полезни билки за трапезата. 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft