Сигурно ще изненадаме много от вас с информацията, която ще споделим днес. Бананите са сред най-харесваните плодове, но колко от нас ги мият преди ядене? Смятаме, че дебелата кора е достатъчна защита за вътрешността на плода и като я обелим, на практика получаваме най-доброто от продукта.
Снимка: pixabay
Има много дебати относно това дали трябва да миете бананите, преди да ги съхранявате в кухнята си. Освен ако не обичате да се борите с множество насекоми или бактерии, вероятно е добра идея трябва да изкъпете следващата си връзка от тези жълти тропически плодове.
Това може да ви изненада, дори и да сте свикнали да миете други продукти. В края на краищата, банановите кори изглежда предпазват добре месестата част вътре в тях. Но се оказва, че външният вид може да лъже, така че трябва да миете бананите по няколко важни причини.
Защо трябва да мием бананите?
Първата причина е да намалите до минимум шанса си за заразяване с плодови мушици. Плодовите мушици намират определени аромати за привлекателни - и по-специално бананите.
"Плодовите мушици са привлечени от бананите заради силната им миризма, заедно с дрождите и бактериите, които могат да растат върху узрелите плодове. Плодовите мушици обикновено снасят яйцата си върху бананите“, казва той.
Снимка: Shutterstock
С други думи, ако пренебрегнете изплакването на бананите си, може да се окажете с рояк плодови мушици в къщата си, защото банановите обелки са сред местата, където плодовите мушици обикновено се “задомяват".
Плодовите мушици могат да се размножават от яйце до възрастен индивид само за около седмица. След като пораснат, женските ще продължат да се размножават стотици пъти. Можете обаче да спрете този цикъл, като изпратите яйцата в канала си.
Въпреки това, домашните гостоприемници, плодовите мушици, не са единствената важна причина да миете бананите си под течаща вода. Корите на бананите, които сте купили, може да са били изложени на пестициди, които е по-добре да не ядете. Въпреки че пестицидът не би трябвало да попадне в месестата част на банана, той е възможно да се пренесе по време на белене или рязане (тъй като някои хора обичат да режат цели банани наполовина, преди да ги обелят).
Измиването на бананите може да ви отърве от патогени
Разбира се, ако сте човек, който яде бананови кори (да, те са хранително безопасни, въпреки че вкусът и текстурата им може да са отблъскващи), почти сигурно е че първо трябва да ги измиете.
Снимка: pixabay
Проучване от 2020 г. в "Екотоксикология и безопасност на околната среда“ установи, че количеството остатъчни пестициди след прибиране на реколтата върху банановите кори и пулпа може да е нездравословно.
Според Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) близо 48 милиона души ежегодно изпитват хранително отравяне, а някои случаи са резултат от микроби, които се пренасят по растенията. Въпреки че агенцията не споменава конкретно бананите, тя предлага всички продукти да се измиват обилно с вода без сапун, за да се намали рискът от консумация на замърсени храни, пише actualno.