Започва сезонът на консервите, а всички знаем, че гаранция за успешно консервираната реколта са добре стерилизираните буркани (така намаляваме риска от проникване на зловредни бактерии до минимум). Стерилизацията обаче отнема много от и без това ценното ни време, да не говорим за разхода на електроенергия при използването на котлона или фурната.
Микровълновата е вашият спасител
Консервирането за зимата е трудна работа. Ето защо е важно те да се съхраняват добре. Сега ще споделим най-лесния начин за стерилизиране на буркани.
Това може да се направи за няколко минути, без фурна или дори котлон. Вашият спасител е микровълновата печка.
Снимка: YouTube
Как да стерилизирате буркани в микровълновата?
Преди всичко, измийте добре бурканите. Между другото, по-добре е да миете капаците и бурканите за консервиране не с купешки препарати, а с натурални такива - горчица на прах или сода бикарбонат.
Подсушете бурканите и започнете да стерилизирате. Налейте 1-2 супени лъжици чиста вода във всеки буркан.
Снимка: YouTube
Поставете буркана в микровълновата фурна. Ако имате трилитров буркан, можете да го поставите настрани. Включете фурната на пълна мощност и загрейте, докато течността се изпари напълно. Това обикновено отнема 2-3 минути.
Снимка: YouTube
Извадете го внимателно, защото стъклото ще се нагрее. След това можете да започнете консервирането.
Снимка: YouTube