Защо е толкова полезен булгурът, а ние го пренебрегваме

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Защо е толкова полезен булгурът, а ние го пренебрегваме
12534
Защо е толкова полезен булгурът, а ние го пренебрегваме

Ползите от всяка зърнена култура за тялото трудно могат да бъдат подценени. Те ни помагат за по- добро храносмилане, да отслабнем при диети и да водим здравословен начин на живот . Високото съдържание на фибри, витамини и минерали ги прави незаменими в диетата на всеки човек.

Днес ще ви разкажем защо булгурът е полезен и как влияе върху работата на много органи и системи в нашето тяло. Повярвайте ми, след като прочетете веднага ще искате да хапнете поне лъжица!

 

Ползите от булгура

Булгурът се счита за една от най-хранителните зърнени култури, но има и много свойства, които са полезни за организма. Това се дължи на специалния му химичен състав: наличието на всички витамини от група В, огромно количество фибри, калций, магнезий, желязо и дори фосфор.

Булгурът помага за подобряване на здравината на костите - проблеми, известен на всеки човек с годините. Също така, кашата съдържа огромно количество протеин , благодарение на което можете да възстановите и изградите мускулна тъкан.

В допълнение, булгурът е полезен за сърдечно-съдовата система, тъй като съдържа много фибри и витамин В6. Това ви позволява да контролирате и предотвратявате развитието на заболявания. А наличието на желязо ще бъде отлично профилактично средство срещу анемия.

Булгурът също има много ползи за храносмилателната система: почиства организма от токсини , ефективно се бори с всички нарушения в червата, предотвратява появата на подуване и насърчава образуването и растежа на полезни бактерии.

Една от важните функции на булгурът е да намалява риска от камъни в жлъчката. Тази функция е възможна поради високото съдържание на едни и същи фибри, което насърчава активното храносмилане и намалява количеството на секретираната жлъчка.

Тази зърнена култура дори се използва за приготвяне на домашни маски и ексфолианти за лице. Микроелементите в състава му добре освежават кожата и допринасят за подмладяването й.

Дори въпреки съдържанието на калории, булгурът се препоръчва за тези, които са на диета : той перфектно подхранва и засища глада за дълго време. Основното е да се гарантира, че порциите са умерени.

 

Как да изберем и съхраним булгур

Тъй като производството на булгур пада главно върху Турция, струва си да изоставим стоките, маркирани с други производители. Също така, когато избирате овесена каша, обърнете внимание на целостта на опаковката : най-добре е, ако тя също е прозрачна,за да може да прецените състоянието на булгурът и да определите цвета му. Обърнете внимание, зърната да не са слепнали.

За да го съхранявате, както всяка друга зърнена култура, най-добре е да е в стъклен буркан със затворен капак: това ще избегне появата на насекоми и значително ще удължи срока на годност.

Нищо чудно, че източните народи са известни със столетниците и доброто си здраве: храната им се състои от здравословни зърнени храни , зеленчуци и плодове. Трябва да вземем такъв опит и да го използваме активно в живота си. Бъдете здрави!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft