И тази година ще меся от прочутия Френски козунак - няма по-красив и с повече конци!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
И тази година ще меся от прочутия Френски козунак - няма по-красив и с повече конци!
И тази година ще меся от прочутия Френски козунак - няма по-красив и с повече конци!
2188
И тази година ще меся от прочутия Френски козунак - няма по-красив и с повече конци!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази принципно нова рецепта включва най-добрите традиции за печене на различни нации. Съчетава френски кроасан, американски мъфин (именно от съчетанието на двете идва името - "крофин") и руски кулич, а северните плодове намират общ език с тропическата маракуя.

Ако искате и вие да опитате невероятния Френски козунак Крофин , следвайте рецептата по-долу:

Френски козунак Крофин

Необходими продукти за козунака:

За тестото:

  • 350 г брашно;
  • 80 мл мляко (ако не използвате сок от маракуя, добавете още 30 мл мляко);
  • 1 яйце и 2 жълтъка;
  • 80 грама захар;
  • 6 грама суха мая;
  • Шипка сол;
  • 40 грама разтопено масло;
  • сок от маракуя (или портокал) – 30 мл.

За глазиране:

  • 100-125 ч. масло, размекнато на стайна температура.
  • сушени боровинки и боровинки (захаросани плодове);
  • резени бадеми;
  • индийско орехче на вкус.

Забележка: Сокът може да бъде заменен с портокалова или лимонова кора. И вместо захаросани плодове, стафидите също са подходящи, но големите стафиди трябва да бъдат нарязани на 2-3 парчета.

Приготвяне:

Първо пригответе тестото. Изсипете маята заедно с лъжица захар в топлото мляко и разбъркайте. Ако маята е с високо качество, след 5-10 минути върху млякото ще се появи пенлива „шапка“.

мая в чашка

През това време разбийте яйцата със захарта. Те трябва да бъдат извадени от хладилника предварително, за да се затоплят до стайна температура. Използвайте едно цяло яйце, другите две използвайте само жълтъците. Добавете захарта и разбийте с миксер до получаване на бяла пухкава маса и пълното разтваряне на захарта.

Сега трябва да пресеете брашното, да добавите сол и да разбъркате. Направете кладенче в брашното и сипете вътре шупналата закваска, както и разбитите със захарта яйца, маракуята или портокаловия сок. Започнете да месите тестото. Добавете разтопеното масло и продължете да бъркате. 

брашно с мая

Когато тестото се събере, прехвърлете го върху набрашнена маса и доомесете там. След около 10 минути тестото ще е готово. То ще се отлепва лесно от ръцете ви, но ще остане меко и еластично. Ако го разтегнете, получавате полупрозрачен филм, устойчив на разкъсване.

тесто за козунак

Вземете купа и я намажете с растително масло или масло. Сложете тестото вътре и го покрийте със стреч фолио. Трябва да престои около 45 минути или дори час. През това време ще увеличи обема си 2 пъти. За да ускорите процеса, можете да поставите купа с тесто в микровълновата фурна и да поставите чаша топла вода до него. Няма нужда да включвате микровълновата!

втасващо тесто

През това време пригответе формите за козунака. За посочения обем продукти са ви необходими три форми - две по-големи и една по-малка. Големи формички с диаметър 12см и височина 10см се покриват с хартия за печене до височина 15см.

Разделете тестото на 3 неравни части. Първо отделете малко парче от тестото - около 70 грама. Разделете останалото парче наполовина. Хванете всяко парче за краищата, подпъхнете ги и оформете на топка. Оставете тестото да втаса за 10 минути.

тесто на топка

Изсипете брашно върху масата. Разточете тестото на тънък, дълъг и широк пласт, като го разтягате с ръце от време на време. Добре разточеният слой трябва да е прозрачен, но не много тънък.

разточено тесто

Върху тестото се слага малко по-малко от половината масло, размекнато на стайна температура. Разнесете го равномерно. Отгоре настържете малко индийско орехче. Поставете готовите захаросани плодове (боровинки и червени боровинки) върху тестото. Натрошете бадемови люспи в шепата си, за да ги смачкате и ги поръсете върху тестото.

разтеглено тесто

бадемови люспи

Хванете тестото за напречната страна и го навийте на руло. Притиснете тестото, така че слоевете да прилягат плътно един към друг.

навиване на руло

Отново поръсете работната повърхност с брашно, поставете рулото върху него и го покрийте с прозрачно фолио. Направете същите рула от останалите две парчета тесто.

руло във фолио

Сега е време да оформите козунака. Разрежете всяко руло по дължина на две равни части, като не стигате до края. Навийте получените съединени фитили на спирала.

фитили тесто

От едната половина оформете долната част на козунака, а от втората - красива горна част. Всички слоеве тесто със захаросани плодове и ядки трябва да се виждат.

навиване козунак

козунак крофин

Прехвърлете козунака във формата. Тестото трябва да напълни формата по-малко от половината. По същия начин оформете и останалите две топки тесто. Козуначетата трябва да втасват около час, докато тестото заеме почти цялата форма. Ако използвате форма с подвижно дъно, увийте дъното й с фолио, за да предотвратите изтичане на масло през пролуката.

козуначета крофин

Загрейте фурната на 200 С. Сложете козунаците в нея и печете 10 минути. След това ги покрийте с фолио, намалете температурата на 180 С и печете още 25 минути. Малкият козунак трябва да се извади рано (след около 10 минути).

малки козуначета

Извадете готовите козуначета от фурната и ги оставете да изстинат.

Поръсете охладените козунаци с пудра захар.

козуначета крофин

Рецептата, както виждате, е доста трудоемка, затова ви съветваме да се упражнявате предварително. Но бъдете сигурни, вашите усилия ще се изплатят напълно!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft