Как да си направим боров мед сами вкъщи. Сега е точното време за този елексир от природата

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Как да си направим боров мед сами вкъщи. Сега е точното време за този елексир от природата
50535
Как да си направим боров мед сами вкъщи. Сега е точното време за този елексир от природата

Всички обожаваме вкуса му още от деца, бабините ни винаги правеха и имаше по едно бурканче поне винаги под ръка. Затова рядко се разболявахме и ако настинем се възстановявахме след няколко дни. И сега всяка пролет отивам в гората за шишарки. Правя много мед, защото е изключително полезен.

боров мед

Днес ще ви разкрием една чудесна рецепта за мед от борови шишарки . Отлично укрепващо и витаминизиращо средство. Освен това, повишава имунитета и помага на организма да се справи с респираторни инфекции и умора .

За превантивни цели, 1 супена лъжица веднъж дневно (деца 1 ч.л.) 20 минути преди закуска. По време на заболяването - 1 супена лъжица три пъти на ден до пълно възстановяване. В случай на настинка, изтощение или обща слабост, вместо захар може да добавите мед към чая.

Боровите шишарки са противопоказани за хора с хронични заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчния мехур, бременни жени и деца до 6 години.

рецепта за боров мед

Най-важният въпрос: кога се събират шишарки ? Това трябва да стане от деня на пролетното равноденствие (20 март) до лятното слънцестоене (21 юни). Най-доброто време за събиране е началото и средата на май.

Шишарки трябва да са млади и много зелени! Те не трябва да бъдат по-дълги от 4 см, лесно да се режат с нож или да се пробиват с нокът. Конусите трябва да се обработват незабавно в деня на събирането, в противен случай те ще потъмнеят

Преди готвене поставете конусите във вода и изплакнете, за да измиете праха и отломките.  От 2 кг конуси се получават 1,5–2 л от крайния продукт. Сега да преминем директно към рецептата.

СЪСТАВКИ

80 конуса (приблизително 800 g)
1,5-2 л вода
1–1,5 kg захар

ПОДГОТОВКА

Измийте и напълнете с вода, така че течността напълно да ги покрива 

Сварете в продължение на 40 минути, след това оставете да преседи в продължение на 10-12 часа. След като изтече времето, инфузията прецедете през три слоя марля 

На 1 супена лъжица инфузия слагате 1 супена лъжица захар. Сварете сиропа на слаб огън за час и половина.

20 минути преди готовността се добавят шишарки 8-12 броя на половин литър буркан.
Готовият мед се разлива в сухи стерилизирани буркани

Вкусът става леко сладко-кисел

 Разклащайте сиропа всеки ден, той ще бъде готов за 2-3 месеца.

След това излейте течността и я филтрирайте, изхвърлете самите шишарки. Съхранявайт в хладилника

Погрижете се за подобряване на здравето си днес! И не забравяйте да споделите с приятели рецептата за лечебни борови шишарки !

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft