16 Декември 2021
12492
Как се броят ястията на Бъдни вечер – традиции и обичаи, които се спазват и до днес
Ястията, които биват поднасяни на софрата, задължително трябва да са постни. Това е последният ден, в който не се ядат храни от животински произход.
Прието е техният брой да е нечетен.
Може да са 7 – колкото са дните от седмицата, 9 – колкото трае бременността или 12 – колкото са месеците в годината. На трапезата се поднася хляб с пара, замесен от стопанката, постни сарми, чушки с боб, варено жито, тиквеник, сушени плодове, орехи, мед, чесън, лук, вино и други.
Всяка една храна, която се поставя на софрата, има важна символика. Задължително е първото парче от разчупената пита да се нарече на Богородица и да се поднесе пред иконата й. Когато семейството приключи с вечерята, масата не се вдига, а се оставя така до сутринта. Според поверията, мъртвите идват през нощта, за да се нахранят.
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари