Какво означават кафявите петна по бананите и кой трябва да ги яде?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Какво означават кафявите петна по бананите и кой трябва да ги яде?
10795
Какво означават кафявите петна по бананите и кой трябва да ги яде?

Какво означават кафявите петна по бананите и кой трябва да ги яде?

Бананът е един от най-популярните екзотични плодове. Обикновено, когато човек реши да ги купи, по рафтовете той търси най-красивото и без петна.

Бананите с кафяви петна не се използват, тъй като повечето хора ги смятат за развалени. Това мислене обаче е неправилно, тъй като тези петна показват зрялост на плода и повишено количество минерали и витамини, съдържащи се в него.

Значение на кафяви петна

Противно на външния вид, кафявите петна не показват разваляне на плодовете. Те се появяват в резултат на естествен процес на узряване. Бананите се събират, докато са още зелени. Този цвят се дължи на високото съдържание на хлорофил. С течение на времето хлорофилът се превръща в каротин по време на транспортирането до страните по местоназначение. Поради това кожата на плода променя цвета си от зелен в жълт, който лесно се обелва.

Когато се купуват банани, съхранявани при стайна температура, могат да станат кафяви на цвят след няколко дни.

Свойства на банан

Бананът е плод, който е известен със своите свойства повече от седем хиляди години. Съдържа калий, магнезий, фосфор, калций, фибри, много минерали, както и витамини А, С, Е, К и витамини от група В.

Витамин В6, намиращ се в бананите, има положителен ефект върху настроението, което помага в борбата с менструалните болки. Бананите са с високо съдържание на захар.

Колкото по-кафяв е бананът, толкова по-прости захари съдържа той, което съответства на по-висок гликемичен индекс. Това е важно за хората с диабет тип II и инсулинова резистентност.

Бананите са един от най-хранителните плодове в света и идеален енергиен тласък за тялото. Поради факта, че са щадящи стомаха и имат положителен ефект върху храносмилателния процес, те се дават на деца, страдащи от диария.

Бананите имат киселинно-понижаващ ефект и освен това са естествен пробиотик за организма, който има положителен ефект върху „добрите” чревни бактерии. Свойствата на бананите помагат за предотвратяване на язва на стомаха, предотвратяват повръщане и облекчават гаденето. Тези плодове се препоръчват за хора, страдащи от киселини.

Защо да изберем банани с кафяви петна?

В момента, в който върху кората на банан се появят кафяви петна, се появява така нареченият TNF. Изследвания на японски учени показват, че колкото по-тъмни са петна, толкова по-високо е нивото на TNF. Този фактор има положителен ефект върху човешкото здраве, борейки се срещу патологичните ракови клетки. Консумирането на тези плодове има положителен ефект върху профилактиката на рака.

Бананите с кафяви петна се препоръчват за физически активни хора, като тези, които редовно посещават фитнес залата. Яденето на един банан веднага след тренировка ще задоволи апетита ви, а високото съдържание на калий в тези плодове предотвратява мускулни крампи. Бананите с кафяви петна имат по-силно антиоксидантно действие от зелените банани.

Банани, хипертония и инсулт

100 г банан съдържа около 358 мг калий. Този елемент има силен ефект на понижаване на кръвното налягане. Дефицитът в тялото може да повиши кръвното налягане в тялото.

Тази ситуация може да причини сериозни здравословни усложнения под формата на атеросклероза и да допринесе за появата на инсулт, инфаркт и други сърдечни заболявания. 

Трябва да включите банани в ежедневната си диета поради факта, че консумираните храни са с високо съдържание на натрий, който се консумира в прекомерни количества, което води до повишаване на кръвното налягане. Калият в бананите ще неутрализира неговите ефекти.

Ефектът на бананите с кафяви петна върху човешкото тяло

Богата на банани диета с кафяви петна подобрява имунитета на организма. Този плод съдържа повишени нива на антиоксиданти, които активират белите кръвни клетки. Това прави хората по-малко склонни да се разболяват.

Бананите с кафяви петна активират белите кръвни клетки осем пъти повече от незрелите банани.

Този плод съдържа фибри и пектин, които ефективно намаляват нивото на „лошия“ холестерол в кръвта.

Изследванията показват, че яденето на банани е полезно за лечение на затлъстели хора. Пектинът в плодовете ви кара да се чувствате сити и изпълва стомаха ви, което води до намален апетит.

Те също помагат за поддържане на баланса на жлъчните киселини, като премахват излишните жлъчни киселини. Пектинът в бананите предотвратява образуването на камъни в жлъчката и ускорява усвояването на мазнините. Те имат способността да свързват йони, което означава, че имат прочистващ ефект.

Благодарение на това те помагат за премахването на вредните метаболитни продукти, както и на останалите токсини. Високото ниво на пектин в бананите с кафяви петна има положителен ефект върху тялото, като го освобождава от тежки метали (кобалт, олово).

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft