Рецепти за празнични торти

вход през zajenata.bg
130259

Карамелова торта

5 бр. яйца
150 г захар
5 с.л. портокалов сок
150 г елдено брашно
2 ч.л. бакпулвер
За крема:
4 бр. яйца
500 г сметана
6 с.л. портокалов сок
160 г захар
15 г желатин
За украсата:
6 бр. ягоди
1 бр. банан
1 с.л. лимонов сок

За блата: Яйцата за тестото се разбиват 8 минути със захарта и портокаловия сок. Добавя се брашното, пресято с бакпулвера, и тестото се разбърква добре. Изсипва се във форма за торта, застлана с хартия за печене. Блатът се пече 25 минути в предварително загрята фурна при 175 С. Изважда се и се оставя да изстине върху решетка.

За крема: Желатинът се накисва в малко студена вода. Захарта се загрява в малък съд, докато се карамелизира до златисто. Разрежда се с портокаловия сок и сиропът се оставя да изстине. Яйцата се разбиват 3 минути на водна баня заедно с портокаловия сироп. Желатинът се разтопява отделно на водна баня и се налива в яйчената смес на тънка струя, като се бърка непрекъснато. Кремът се охлажда в съд със студена вода. Когато започне леко да се стяга, се добавя разбитата сметана.

Изстиналият блат се разрязва хоризонтално на два по-тънки пласта. Единият от тях се слага в чиния за сервиране и около него се поставя страничната стена на тортената форма. Отгоре се разстила половината от крема, слага се вторият блат и се покрива с останалия крем. Тортата се слага за 2 часа в хладилник. След това се освобождава от формата и се украсява с разрязаните на половинки ягоди и кръгчета от бананите, напръскани с лимонов сок. 

1 2 3 4 5 6
7
8 9
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft