Кога и защо не трябва да ядете картофи

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Кога и защо не трябва да ядете картофи
29172
Кога и защо не трябва да ядете картофи

Картофите в нашите географски ширини се считат за традиционен символ и достойнство. Засаждат се, наторяват и копаят от десетилетия и са за предпочитане от цялото семейство. Приготвя се по всякакъв възможен начин - пържен, варен, задушен и смесен с останалите съставки . В същото време мнозинството дори не подозира за съществуването на болести, при които е необходимо да се изоставят картофите или поне да се ограничат.

Хората са склонни да говорят само за ползите от кореновата култура: тя наистина насища добре тялото и му дава необходимите витамини . Но трябва да знаете и за противопоказанията. Ако не за себе си, то за скъпите ни хора. Редакционният ни съвет  ще се опита да разнищи въпроса: кога и защо не трябва да се ядат картофи. Ще ви кажем и какво мислят лекарите за него.

 

Ползите от картофите

Картофите наистина са много полезни, когато се консумират умерено. Те са източник на диетични фибри, минерали, витамини и антиоксиданти. Кореноплодът съдържа натрий и калий, които са необходими за добре координираната работа на клетките на тялото. А витамините С и В6 участват активно в имунните процеси.

Кой не може да яде картофи?

Въпреки това, лекарите не препоръчват картофи при гастрит с ниска киселинност и затлъстяване. При такива заболявания си струва да ограничите количеството консумирани картофи до 10% от дневната диета. Картофите са строго забранени за хора с диабет и метаболитен синдром.

Популярният кореноплоден зеленчук има висок гликемичен индекс - повече от 70 единици, следователно, ако въглехидратният метаболизъм е нарушен, той също не трябва да се консумира. Често има индивидуална непоносимост към картофи, това може да причини алергични реакции. Тук вече трябва да направите тестове за алергия и да се консултирате с диетолог.

 

В каква форма картофите са по-здравословни?

За предпочитане е картофите да се сварят или да се приготвят на пара. Не забравяйте, че е опасно да се ядат с кората, затова отказваме да използваме картофи „в кожата им“. Кората натрупва вредни вещества от въздуха и почвата. По-добре е да намалите пържените картофи в диетата си, така че те ще съдържат токсични вещества и нежелани мазнини.

За да намалите риска от странични ефекти до нула, помислете за няколко неща:

избягвайте зелените кореноплоди. В такива картофи се натрупва веществото соланин. Разрушава клетките и причинява отравяне;

не гответе при твърде високи температури. В такива картофите остават малко полезни;

да се интересувате от мястото и условията на отглеждане.

Не забравяйте, че много зависи от чревната ви микробиома . За тези, които нямат сериозни заболявания, метаболитни нарушения или индивидуални реакции, могат да се използват картофи. Оптималното количество картофи без вреда за здравето е 300 г два пъти седмично.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft