Кога и как да приемаме витамин D, за да се усвои добре

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Кога и как да приемаме витамин D, за да се усвои добре
4006
Кога и как да приемаме витамин D, за да се усвои добре

Някои важни хранителни вещества, от които тялото се нуждае, не винаги са лесни за получаване от ежедневната храна. Един такъв ключов здравословен елемент е витамин D. Той играе съществена роля за поддържането на здрави кости, мускули и зъби. Въпреки важността му обаче, много от нас може да не получават достатъчно от този витамин, особено през студения сезон. И тогава възниква въпросът как правилно да приемате аптечна добавка.

Кога трябва да приемате витамин D ?

Слънчевата светлина е един от най-естествените източници на витамин D.

През по-топлите месеци от годината този метод за попълване на запасите от витамин D може да е достатъчен, но през есента и зимата нивото му в организма може да намалее поради намаляване на броя на слънчевите часове.

Съветът на NHS казва, че е важно да приемате ежедневна добавка с витамин D между октомври и март. Въпреки това, дори ако приемате тази добавка редовно, има шанс да не получите максимална полза от нея, съобщава сайтът Rsute.ru .

Д-р Джошуа Берковиц, основател на IV Boost, отбеляза, че правилният начин за консумация на витамин D е от голямо значение. Той подчерта, че е важно добавката да се приема след ядене на храна, съдържаща мазнини.

„Витамин D е мастноразтворим, така че се усвоява най-добре в комбинация с храни, които съдържат мазнини“, обясни д-р Берковиц. „Ако приемате витамин D, без да ядете мазни храни, тялото ви няма да може да го абсорбира ефективно и по-голямата част от него просто ще бъде изхвърлено от тялото ви с малка или никаква полза.“

Той препоръчва да се ядат храни, богати на мазнини, за да се подобри усвояването на витамин D. Те включват масло, мазна риба, сирене или месо.

„Нещо повече“, добави д-р Берковиц, „има храни, които съдържат както витамин D, така и мазнини, като масло от черен дроб на треска, мазна риба, масло и яйчни жълтъци. Гъбите също могат да бъдат добър източник на витамин D, но е най-добре да се консумират с добавена мазнина, като масло или сметана, за да се увеличи усвояването на витамина.

Какви са опасностите от дефицит на витамин D ?

Ефективният прием на витамин D играе ключова роля в поддържането на здравето, тъй като неговият дефицит може да причини различни негативни последици. Д-р Берковиц предупреждава, че липсата на витамин D може да се прояви чрез умора, лошо настроение, болки в мускулите и ставите, а в по-сериозни случаи може да доведе до здравословни проблеми с костите.

NHS препоръчва приема на дневна добавка, съдържаща 10mcg витамин D за повечето хора, тъй като превишаването на тази доза може да бъде вредно за тялото.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft