Правя си го вечерта, а на сутринта имам най- полезната и вкусна закуска и то за цяла седмица- пудинг от чиа

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Правя си го вечерта, а на сутринта имам най- полезната и вкусна закуска и то за цяла седмица- пудинг от чиа
46459
Правя си го вечерта, а на сутринта имам най- полезната и вкусна закуска и то за цяла седмица- пудинг от чиа

Преди, честно казано, не разбирах защо толкова много хора харесват пудинга от чиа. Със самия продукт бях много скарана. И когато за пръв път се опитах да направя точно този десерт със семена от чиа , едва устоях до сутринта

Беше глупаво да си мисля, че като хвърлиш всички съставки в бурканче на око, можеш да получиш нещо вкусно. Оттогава мина повече от година и накрая вкусих целия чар на черните семена. Не всяка домакиня знае какви ползи съдържат и как чиата може да се използва в готвенето . Днес искам да ви разкажа за всичко подробно. И, разбира се, ще споделя доказана рецепта!

ДЕСЕРТ ОТ СЕМЕНА ОТ ЧИА: ПРЕДИМСТВА

По едно време семената от чиа се наричаха суперхрана и се тръбеше нявсякъде за тях. Всяко адекватно хранене обаче се основава на факти, а не на маркетинг. Нека да разберем. Веднъж прочетох, че чиа може да възстанови храносмилателния тракт. За съжаление подобна задача е невъзможна само за едно семе. Нуждаем се от набор от действия и набор от правилните продукти.

Чиата е отличен източник на протеини и магнезий. И така, 100 g семена съдържат 16 g протеин и 125% от дневната стойност на магнезия. Като цяло страхотно, но никой не яде чиа в това количество! Има много други храни, които са по-ценни по отношение на протеините. И в диетата както на месоядните, така и на веганите.

Омега-3 също е спорен. Семената съдържат само алфа липоева киселина. Но всички възможни бонуси на тялото се дават от други мастни киселини: EPA и DHA. Те могат да бъдат получени изцяло от животински продукти. Например от мазна морска риба.

Невъзможно е да се подобри имунитетът и да се стабилизират нивата на холестерол и захар с помощта само на един продукт. Това работи само ако се храните балансирано. Впрочем и с чиа няма да можете да загубите омразните излишни килограми. Не са важни семената, а дефицитът на калории.

По един или друг начин семената от чиа определено са в списъка на здравословните храни. За една порция средно са достатъчни 20–25 g чиа. Това са 7 g фибри, 8 g здравословни мазнини, 25% от дневната стойност на магнезий, 20% от дневната стойност на мед, селен, фосфор и витамин B6. И още 18% от женската норма на желязо и 10% от цинк и калций.

Съгласете се, арсеналът от комунални услуги е много впечатляващ. Но това изобщо не означава, че трябва да бъде незаменим елемент в диетата на всеки човек. Например, харесвам чиа, защото от семена може да се направи оригинален десерт и лека закуска едновременно. Ще говорим за това по-нататък.

 

КАК ДА СИ НАПРАВИМ ЧИА ПУДИНГ

ВИЕ СЕ НУЖДАЕТЕ

25 г семена от чиа
50 г пълномаслено кокосово мляко
100 g всяко мляко на растителна основа (може да се използваи нормално краве мляко)
подсладител или захар по избор (не използвам)
1 киви или друг плод, който харесвате
20 г бадеми или друг вид ядки, който обичате

Пригответе съд подходящ за пудинг. Това може да бъде красив буркан или стъклен съд. Основното нещо е да имате капак. Измерете семената от чиа и ги добавете в купата. Добавете захар или подсладител. Но ми се струва, че той е излишен тук. Водете се според вкусовите си предпочитания.

След това налейте кокосовото мляко и разбъркайте добре всичко. Това е много важна стъпка, за да запазите пудинга без бучки. Сега добавете растителното мляко и разбъркайте отново. Направих пудинги от чиа с овесени ядки, ядково мляко и соево мляко. Всеки път се получава страхотно!

Разбъркайте сместа отново и затворете контейнера с капак. Изпратете десерта в хладилника за няколко часа. В идеалния случай  пудингът е хубаво  да престои в хладилника за една нощ.

 

Готов десерт със семена от чиа може да се яде на закуска, като към него добавите нарязано киви и бадеми. Що се отнася до мен, това е една от най-успешните комбинации. Но можете, разбира се, да използвате всякакви плодове и ядки

Защо киви? Този плод съдържа голямо количество витамин С. И помага на желязото, намиращо се в семената, да се усвоява по-добре. Освен това това е безумно вкусна комбинация!

 

Между другото, такъв пудинг от чиа може да се приготви за бъдеща употреба.Обикновено правя 4-5 порции наведнъж за всеки ден и ям вкусно за закуска цяла седмица. Само един десерт със семена от чиа, бадеми и киви съдържа 15 g протеин, 30 g мазнини и 32 g въглехидрати. Общо излизат 452 ккал. Обикновено добавям нещо друго към закуската си с протеини и получавате пълноценно хранене!

Ако готвите пудинг по тази рецепта , не забравяйте да споделите впечатленията си в коментарите. Ще го чакам с нетърпение!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft