Козуначена плитка с три плънки - царска вкусотия, мека като памук и сладка като мед:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Козуначена плитка с три плънки - царска вкусотия, мека като памук и сладка като мед:
Козуначена плитка с три плънки - царска вкусотия, мека като памук и сладка като мед:
4434
Козуначена плитка с три плънки - царска вкусотия, мека като памук и сладка като мед:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

По-малко от месец ни дели от най-светлия християнски празник - Великден! Всички, които обичат домашните печива, вече трескаво се оглеждат за някоя интересна рецепта за козунак , или вадят дебелите тефтери (или таблети) с миналогодишните рецепти. Днес ви предлагаме да видите една необичайна рецепта за красив и вкусен Ыкозунак - Шарен козунак с три плънки :

Шарен козунак с три плънки

Продукти:

375 гр.

брашно

1 ч.л. суха мая

150 мл топло мляко

1/2 ч.ч. захар

1 яйце

1 белтък

1 щипка сол

1 с.л. какао

1 ч.л. куркума

Приготвяне стъпка по стъпка:

Разтворете маята в топлото мляко заедно с 2 с.л. от захарта. Пресейте брашното в купа, добавете шупналата мая. Разбъркайте. Добавете яйцето, белтъка, захарта, разтопеното масло, ваниловата захар, захарта, щипка сол. Омесете тестото. Покрийте тестото с кърпа и оставете на топло място за 30 минути.

Докато тестото втасва, пригответе пълнежите за козунака. 

1. Накиснете стафиди в ром (това може да стане предварително, дори можете да ги оставите за 10 часа). 

2. За втория пълнеж смелете маково семе, оставете малко млякото да заври, добавете захар, маковото семе, разбъркайте и след 2 минути свалете от огъня и оставете да се охлади. 

3. За третия пълнеж размразете череши, отцедете сока, добавете захар, нишесте и варете 2-3 минути, докато сместа се сгъсти. 

Охладете пълнежите.

Разделете втасалото тесто на 3 равни части. Добавете какао към първата част (след като сте го разтворили в 3 чаени лъжички вода), към втората част - куркума, оставете третата част от тестото бяла. Омесете добре всички съставки в тестото и оставете тестото да втаса на топло място за още 30 минути.

Разточете всяко парче тесто на правоъгълник около 40 х 20-25 см. Поставете черешовия пълнеж върху бялото парче. Върху жълтото тесто - пълнежа от мак, а върху кафявото тесто - пълнежа от стафиди. Навийте всяка част от тестото на руло, защипете краищата на тестото.

Внимателно сплетете трите фитила тесто на плитка и поставете в правоъгълна форма за кекс. Оставете плитката на топло място за 30 минути. Печете във фурна, загрята до 180 градуса, за 45-50 минути.

козунак трицветен

Може да намажете готовия козунак с глазура от пудра захар и лимонов сок, или пък просто да го поръсите с пудра захар.

Вижте колко е красив:

разрез козунак

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft