Ако сте фен на кремообразните салати, това е идеалната рецепта за вас. Процесът на приготвяне е толкова лесен, че не може повече, а салатата е истински деликатес.
Можете да ядете тази салата за закуска, обяд или вечеря.
Крем-салата №1
Продукти:
- 10 печени и почистени чушки
- 2 печени люти чушки
- 4-5 скилидки чесън
- 600 г сирене
- 50 мл олио
Приготвяне:
Изпечете чушките, обелете ги и отстранете семките (първо ги измийте със студена вода, подсушете ги, изпечете ги и ги оставете да се охладят в найлонов плик. След това ги обелете и отстранете дръжките и семките).
Нарежете обелените и почистени чушки, но не твърде ситно, за да се забелязват в салатата. Сложете ги в купа. В зависимост от солеността на сиренето, добавете сол на вкус и малко олио, след което добавете ситно нарязания чесън или, още по-добре, го нарежете на кайма.
Снимка: YouTube
Добавете настърганото/ситно настъргано сирене към сместа. Ако сиренето не е достатъчно мазно, добавете още малко олио, за да може "Мачканицата" да се разбърка добре. След това разбъркайте добре съставките, можете да използвате и вилица, но е най-добре да го разбъркате на ръка.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Тази салата е най-известна на Балканите, особено на места в Южна Сърбия, и се сервира в някои елитни етнически ресторанти.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!