Тази фантастична Парена орехова торта е кремообразна, лека и вкусна. Лесна е за приготвяне само с няколко съставки.
Парена орехова торта
Продукти:
- 250 мл преварена вода
- 300 г смлени орехи
- 250 г несолено масло, омекнало на стайна температура
- 220 г пудра захар
- 250 мл прясно мляко
- 2-3 супени лъжици ром (вместо ром можете да използвате и портокалов сок или 1 супена лъжица екстракт от ром)
- 580 г малки бисквити
- орехи за поръсване, наполовина смлени, наполовина нарязани
Приготвяне:
Сварете 250 мл вода и добавете към нея 300 г смлени орехи.
Разбъркайте за минута, докато сместа се сгъсти, след което свалете тенджерата от котлона и оставете настрана да се охлади напълно.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Междувременно разбийте маслото (или маргарина) до пухкавост. Добавете пудрата захар и продължете да разбивате, докато получите кремообразна текстура.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Добавете напълно охладените ядки към разбитото масло и продължете да разбивате с миксера, докато се смесят добре. Разделете крема на четири равни части. Добавете 2-3 супени лъжици ром към млякото и разбъркайте. Вместо мляко, за плодов вкус, можете да използвате портокалов сок.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Добавете 2-3 супени лъжици ром към млякото и разбъркайте.
Снимка: YouTube
Подредете 20 бисквити в редица, предварително накиснати за кратко в млякото с ром. Разпределете равномерно една четвърт от крема отгоре и загладете.
Подредете втори ред бисквити, а върху него - втората четвъртина от крема.
Снимка: YouTube
Направете същото с четвъртия ред бисквити и последната четвърт от крема.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Разпределете останалата част от крема отстрани и загладете.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Поръсете отгоре с натрошени/счукани орехи.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Оставете тортата в хладилника да се охлади хубаво.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Преди нарязване и сервиране, сладкишът трябва да престои в хладилник, за предпочитане за една нощ.
Снимка: YouTube