Лаврак на скара с розмарин

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти
Основни ястия
Лаврак на скара с розмарин
85958
Лаврак на скара с розмарин

 

 

 

 

 

 

 

За първи път лаврака се появява в американските супер маркети под името бранзино. Известен още и като европейски лаврак, рибата живее в Средиземно море и едно от нещата, което задължително присъства в менюто на рибните ресторанти в цяла Европа.

Рибата се появява и в менютата на американските ресторанти преди по-малко от десетилетие, когато тя вече става доста популярна в цяла Европа.

 

 

В северна Италия лаврака се нарича бранзино и обикновено струва около 1 паунд за една цяла изчистена риба. Когато купувате риба е по-добре тя да бъде неизчистена, защото по-лесно ще познаете дали е пресна. Тя трябва да има свежи ярки очи и ярко червени хриле. Потъмнелите червени очи и кафеникавите хриле означават, че рибата е престояла.

 

 

Продукти:

2 с.л. нарязан лук

1 ч.л. горчица

1 ч.л. сол

3 с.л. бял винен оцет

1 голяма скилидка нарязан чесън

1 с.л. смлян пресен розмарин

1/2 чаша зехтин

1 лаврак

Сол

Зехтин за скарата

 

Начин на приготвяне:

Първо трябва да направите соса с розмарин. Сложете нарязания лук, горчицата, солта, оцета, чесъна и розмарина в блендер и бъркайте около 30 секунди. Избутайте останалата част от сместа от стените с шпатула и разбъркайте за още 10-20 секунди.Включете  блендера на ниска скорост и махнете капачката на съда. Сложете ръката си отгоре, защото може леко да пръска. Добавете зехтина и отново сложете капачката отгоре. Изключете блендера и избутайте отново сместа от стените на съда. Включете го отново на бавна скорост и завършете с 60 секунди миксиране на по-висока скорост.

Измийте рибата добре със студена вода. След това се уверете, че очите и хрилете й са премахнати напълно, защото не всички рибари са достатъчно старателни в чистенето на рибата. Хрилете придават горчив вкус на рибата, поради което задължително трябва да се премахнат.

 

      

 

Използвайте остър нож и направете няколко цепки от двете страни на рибата, на около сантиметър разстсояние. Направете разрезите по посока към главата на рибата, докато усетите, че сте достигнали до гръбнака й. Не трябва да режете гръбната й, затова когато усетите, че сте достигнали до него, не продължавайте да натискате с ножа. Тези разрези ще помогнат на рибата да се приготви по-бързо. Намажете рибата със зехтин и я оставете настрани.

Пригответе скарата на висока температура. Сложете решетката й и затворете капака. Посолете добре рибата. След това си набавете салфетки, щипки за скара и зехтин за скарата. Сложете от зехтина на сгъната салфетка и намажете скарата с нея.

Поставете рибата на скарата и затворете капака. Оставете я да се изпече за 5 минути без да я докосвате. Отворете капака, като използвате щипките за скара и проверете дали можете да обърнете рибата без кожата и да остава залепена по решетките на скарата. Не обръщайте рибата, а само проверете дали тя е залепена, ако е така използвайте метална шпатула за да я отлепите от решетката.

 

     

 

Като използвате шпатулата и щипките внимателно обърнете рибата от другата страна. Ако рибата малко ви се накъса, не се притеснявайте защото това се случва понякога. Въпреки това трябва да обърнете накъсаните парчета.

 

  

 

След като обърнете рибата трябва да я оставите за още 3-5 минути. Отново проверете дали рибата се е залепила за решетката, като използвате шпатулата. Вдигнете внимателно рибата и я изкарайте в чиниите за сервиране. Ако рибата е прекалено дълга можете да я разделите на две, като използвате отново металната шпатула.

Сложете от соса с розмарин върху рибата и сервирайте веднага. Рибата се съчетава много добре с бяло вино или бира.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft