Рецептата с печена сьомга с аспержи и пресни картофки знам от баща си. По принцип майка ми предпочита да пържи всяка една риба на тиган, като предварително я овалва в царевично брашно.
Продукти:
1/2 килограм малки пресни картофи (почистени и нарязани на половинки)
2 с.л. зехтин
1/2 килограм средни аспержи (почистени и нарязани по диагонал, на парчета с големина 2-3 см)
1 с.л. нарязан пресен копър
1 ивица лимонова кора
1 малка скилидка чесън (едро нарязана)
1 ч.л. сол
Прясно смлян черен пипер
2 филета от сьомга (всяко по около 300 гр), нарязани на парчета с дебелина 2 см.
1 лимон (нарязан на големи кръгове)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 C. Сложете зехтин в голяма плитка тавичка. Подредете картофите с вътрешната страна надолу и печете за около 10-12 минути, докато придобият леко кафеникав цвят в горната си част. След това ги обърнете обратно и печете за още 10 минути, докато покафевеят отгоре. След като са готови извадете тавичката от фурната.
Сложете в средно голяма купа аспержите, нарязания копър, лимоновата кора,чесъна и солта и добавете черен пипер по ваш вкус. Добавете така полученият микс към картофите и разбъркайте добре.
Избутайте зеленчуците от едната страна на тавичката, за да направите място са сьомгата. Добавете парчетата сьомга в тавата и я сложете отново във фурната. Печете сьомгата и аспержите за 10-12 минути или докато рибата стане готова.
Ако желаете можете да премахнете кожата и главната кост на рибата и да аранжирате в отделни чинии по порции. Гарнирайте с пресен копър и лимонови кръгчета.