Мариновани зелени домати с чесън и магданоз - даже децата ги нагъват като невидели! Чудна зимнина става:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Мариновани зелени домати с чесън и магданоз - даже децата ги нагъват като невидели! Чудна зимнина става:
Мариновани зелени домати с чесън и магданоз - даже децата ги нагъват като невидели! Чудна зимнина...
771
Източник: За Жената
Мариновани зелени домати с чесън и магданоз - даже децата ги нагъват като невидели! Чудна зимнина става:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Зелените домати могат да се приготвят по най-различни начини и освен мариновани, те се използват и за приготвяне на много вкусни салати.

Освен че са хрупкави и вкусни, те са отлична пробиотична храна и могат да се сервират като гарнитура към почти всяко ястие.

Предлагаме ви две рецепти, едната за Мариновани зелени домати с чесън и магданоз , а втората е Зелени домати с чесън в олио . Изберете коя ви харесва най-много, а ако имате повече домати, пригответе ги и по двата начина.

Мариновани зелени домати с чесън и магданоз

Продукти: 

  • 2 кг зелени домати
  • 1,5 глави чесън
  • 1/2 връзка магданоз или повече
  • 5 супени лъжици едра (каменна) сол
  • 5 чаени лъжички захар
  • 5 чаени лъжички лимонена киселина (лимонтузу)
  • 500 мл ябълков оцет
  • 1 литър студена вода
  • 2 чаени лъжички черен пипер на зърна

Приготвяне: 

Измийте доматите и направете дълбоки кръстовидни разрези на всеки (не режете докрай).

В разрезите поставете ситно нарязан чесън и магданоз. Подредете всички домати в предварително стерилизиран 5-литров стъклен буркан и добавете вътре още малко чесън.

магданоз в доматите

Снимка: YouTube

домати с чесън и магданоз

Снимка: YouTube

Пригответе маринатата: Изсипете солта, захарта, лимонената киселина и оцета в дълбока купа. Добавете един литър вода със стайна температура. Разбъркайте, докато всички съставки се разтворят напълно. Оставете да престои известно време, след което разбъркайте отново, за да се уверите, че всичко е разтворено.

Изсипете маринатата в буркана, след което го затворете плътно. Преди да поставите металния капак, го затворете с целофан. Оставете го така за един ден и можете да го използвате на следващия ден.

мариновани зелени домати

Снимка: YouTube

С всеки изминал ден доматите стават все по-вкусни. Ако ги оставите за един месец, те напълно ще поемат всички аромати и ще станат неустоими.

мариновани зелени домати

Снимка: YouTube

Ето и втората рецепта:

Зелени домати с чесън в олио

„Бяхме на гости на наша приятелка и един от гостите на масата попита дали все още могат да се намерят зелени домати. От любопитство я попитах за рецептата, опитах ги и всички у дома бяха във възторг.“

Продукти: 

  • 3 кг зелени домати
  • 500 мл вода
  • 1 литър оцет 6-9%
  • 3 супени лъжици сол
  • 3-4 супени лъжици захар
  • олио за заливане на доматите (количеството зависи)
  • 2-3 скилидки ситно нарязан чесън

Приготвяне: 

В дълбока и широка тенджера сложете вода, оцет, сол, захар и оставете да заври. Междувременно измийте добре доматите и ги нарежете на кръгчета с дебелина 1 см.

Поставете нарязаните кръгчета домати във врящата течност и варете само една минута, не повече. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги поставете в гевгир. Повторете процеса с останалите домати (бланширайте ги постепенно, не всички наведнъж).

Подредете бланшираните резени домати в предварително стерилизирани стъклени буркани, един ред домати, един ред ситно нарязан чесън и така нататък, докато се напълни целият буркан.

зелени домати с чесън

Снимка: YouTube

Когато напълните всички буркани, залейте ги с олио (съпругата ми не ми каза какво олио, затова използвах рапично олио).

домати с чесън в олио

Снимка: YouTube

зелени домати с чесън в олио

Снимка: YouTube

Използвайте това, което имате. След като напълните бурканите, затворете ги плътно и ги оставете да се охладят.

зелени домати в буркан

Снимка: YouTube

След това съхранявайте бурканите на хладно и тъмно място.

рецепта зелени домати

Снимка: YouTube

СЪВЕТ: Ако оцетът ви се струва твърде кисел, използвайте съотношение 1:1 оцет към вода.

буркан мариновани домати

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft