Масово ядем сирене "от чешмата" - откриха 86,95% вода в продукт на пазара!

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Масово ядем сирене "от чешмата" - откриха 86,95% вода в продукт на пазара!
3282
Източник: telegraph.bg
Масово ядем сирене "от чешмата" - откриха 86,95% вода в продукт на пазара!

Един от най-купуваните основни продукти у нас, сиренето, неведнъж е било обект на внимание от страна на здравните власти и обикновените потребители, които с възмущение съобщават, че продуктът в магазините няма нищо общо със стандарта. Сега от Българската асоциация "Активни потребители" направиха мащабно проучване, тествайки  48 марки сирене .

Оказа се, че при 35 от тях водното съдържание е над 60%, а от тях в 12 е дори над 70%!

"Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Такъв проблем има от 10 години", информират от асоциацията. 

"Изразено в проценти, 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени", уточняват от "Активни потребители". Рекордьор е продукт, който съдържа 86,95% вода. "Това е невиждана стойност в българската и световната практика", възмущават се от асоциацията. 

При евтините марки водата е повече, показва проверката на асоциацията. Логично е при по-евтините водата да е повече. При 34 евтини марки (с цена под 14 лева), оводнени са 29 (85%), а от тях 10 (29%) са с вода над 70%. При по-скъпите сирена оводнените са два пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени.

Имитиращи продукти се предлагат като сирене, е другата установена практика при проучването на "Активни потребители". Общо при 6 селектирани проби е определено съдържание на немлечни мазнини, съобщи Dariknews.

"Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател, защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността", категорични са от "Активни потребители", като допълват: "Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите."

В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се подтискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипичини за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, опасни за здравето на потребителите, уточняват от асоциацията, като  допълват: "За да се задържи водата в сиренето се използват редица химикали и ензими, всичките нетрадиционни за млечните продукти. Дори когато са разрешени за влагане в други храни, не е напълно ясно дали са подходящи за сирене".

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft