Може да е малко на размер, но затова пък е много мощно. Зеленчукът, който не трябва да пренебрегвате

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Може да е малко на размер, но затова пък е много мощно. Зеленчукът, който не трябва да пренебрегвате
7995
Може да е малко на размер, но затова пък е много мощно. Зеленчукът, който не трябва да пренебрегвате

Негови близки "роднини" се зелето, броколито и карфиола, зад които той изостава единствено заради своята големина. Може би не може да се похвали с ръст, но затова от всичко останало, освен калории има в изобилие. Вярно е, че много хора не са твърде щастливи, когато го видят в чинията си, но може да им простим, защото те със сигурност не са наясно, затова колко този миниатюрен зеленчуци всъщност е здравословен. Дори  името му не се асоциира с незабравим вкус, но затова , когато става дума за списък от полезни съставки, които той предлага няма конкуренция. Точно така, това е брюкселското зеле!

Предпазва от рак

 На пръв поглед неустоимо много напомня на малки глави зеле, изобилства с протеини, фибри, омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамини С, А, К и Е и тези от група Б. А всички тези витамини заедно помагат за предотвратяване на генезиса на остеопороза и правят кожата да бъде блестяща, а витамин К пази невроните в мозъка и забавя развитието на болестта на Алцхаймер. Не липсват и минералите, а най- важните са манган, мед, калций, желязото и фосфора. Брюкселкото зеле има завиден процент на калий, минерал, който е необходим за здравето на сърцето и сваляне на кръвното налягане.

То се счита за отличен източник на антиоксиданти, които са незаменими за предотвратяването на рак на простатата и дебелото черво, а поради високия процент на витамин А, той е добър и за защита от рак на белите дробове и устната кухина.

 

укрепва имунитета 

Тези малки глави, особено през зимния период са полезни и за укрепване на имунитета, както и за детоксикация на организма, тъй като насърчават работата на червата, а с това насърчават и изхвърлянето на вредните вещества от организма. Освен за профилактика, брюкселското зеле трябва да консумирате и ако страдате от хронични болки, причинени от ревматизъм, артрит и ишиас. Може би няма да ви излекува, но затова ще забави дегенеративните процеси. А заради изключително малката калоричност, само 45 калории на 100 грама, този зеленчук трябва да бъде част от всяка диета. Влакната му нямат калоричност, но затова имат способността да абсорбират водата и допринася за усещането за ситост.

Специфичният аромат на брюкселското зеле през подготовката му се дължи на сулфорафан, субстанция, която съдържа сяра и която работи като подбудител за черния дроб в производството на ензими, които допринасят за неутрализиране на токсичните съединения в организма. Този зеленчук представлява и сравнително добър източник на триптофан, аминокиселина, която помага за регулиране на съня.


Важно е да се отбележи, че не трябва дълго да се готви или пържи, защото по този начин губи ценни витамини. Свежото брюкселско зеле е най-добре да се използва до два дни след покупката, а когато се готви трябва да се внимава да не е прекалено дълго, защото тогава освобождава горчив вкус.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft