Сигурно още сега ще си кажете - не е възможно, как така сладко без захар ?! Оказва се, че има вариант да си доставим любимото лакомство от зимата, при това без да използваме и грам захар. А този метод си има своите (при това не малки) предимства:
- на първо място ви спестява пари - за една доза от любимото сладко обикновено отиват поне 2-3 кг захар;
- дори да сме обичали бабините сладка в детството си, като възрастни често се опитваме да ограничаваме захарта до минимум, за да поддържаме желаната форма; сега вече можете с чиста съвест да си позволите любимото лакомство - диетично е и не съдържа и зрънце захар;
- всички сме чували определението "бяла смърт" за захарта; то не е напразно - всичко сладко е висококалорично, а трупането на килограми се отразява отрицателно на здравето и води след себе си редица заболявания; сладкото без захар ви спестява всички тези здравословни проблеми - остава само ползата от плодовете в него!
Малиново сладко
За да приготвите най-вкусното малиново сладко без захар ще ви трябват 1 кофа добре узрели малини. От това количество плод ще излезе трилитров буркан с готово сладко без захар. При това съотношение крайният продукт ще се получи гъст, така че лъжицата да стои в него.
За приготвянето на сладкото ще ви трябва най-обикновена желязна кофа. Поставете на дъното ѝ парче сгъната марля. След това вземете трилитров буркан и наредете малините плътно на слоеве. Хубавото на малините е, че не трябва да се мият преди употреба за сладко. Така че сложете слой малини с дебелине 5-7 см, натиснете ги (трамбовайте) добре, след това разклатете буркана.
Когато запълването, разклащането и трамбоването са завършени, налейте вода в кофата, така че да я напълните до половината. Сложете буркана с малините на дъното върху сгънатата марля. Сега прехвърлете цялата "конструкция" с кофата върху котлона на умерен огън. Под въздействието на едва забележимо варене бурканът се загрява и малините бавно изпускат сока си, така че се варят в собствен сос. Естествено, нивото на плодовете в буркана ще намалее, така че периодично запълвайте с плодове догоре. Когато плодовете стигнат горната част на буркана, покрийте го с капак и оставете сладкото да поври за около час. След това извадете буркана, навийте добре капака и го поставете, вече затворен, с капака надолу на пода или на масата. Оставете да изстине. Малиновото сладко в собствен сос е готово!