Този простичък, но много вкусен кекс с шоколадови парченца е идеален за консумация със следобедно кафе или като лека закуска.
Приготвянето му отнема само няколко минути, а резултатът е мек, ефирен и неустоим сладкиш, който ще зарадва всички. Следвайте тази рецепта, за да създадете перфектния десерт за всеки повод.
Най-мекичкия кекс с шоколадови трохи
Продукти:
- 3 яйца (165 г)
- 300 г захар (1 и 1/2 чаши)
- 180 г масло (3/4 чаша)
- 240 мл прясно мляко (1 чаша)
- 400 г брашно (2 и 1/2 чаши)
- 100 г шоколадови парченца/пръчици
- 15 г бакпулвер (1 супена лъжица)
*Забележка: Вместимостта на чашата е 240 мл.
Приготвяне:
1. В дълбока купа разбийте яйцата със захарта за около минута, докато сместа стане хомогенна и леко увеличи обема си.
2. Добавете маслото и млякото със стайна температура. Разбъркайте за кратко, за да се смесят съставките.
3. Постепенно добавете брашното и разбийте, докато получите гладка и хомогенна смес. Избягвайте прекалено много бъркане, за да остане кексът мек и ефирен.
4. Внимателно добавете шоколадовите парченца и бакпулвера. Разбъркайте внимателно, за да ги разпределите равномерно в сместа.
5. Пригответе тава за печене с диаметър 22 см и височина 8 см. Намажете я с олио и я поръсете с малко брашно, за да не залепне.
6. Изсипете сместа във формата и я разпределете равномерно.
7. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40 до 45 минути. Проверете дали кексът е готов с клечка за зъби – ако излезе чиста и суха, кексът е изпечен.
Снимка: Pinterest
8. Оставете кекса да се охлади за кратко във формата, след което внимателно го извадете с нож, за да го отделите от краищата. Обърнете го върху чиния за сервиране.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
Този кекс е идеален за консумация по всяко време. Сервирайте го с кафе или чай и се насладете на неустоимия му вкус и мека текстура. Добър апетит!