Зимният кулинарен сезон е в разгара си и всяка година домакините търсят по-прости начини за приготвяне на вкусни специалитети за дългите зимни дни.
Тази рецепта за лютеница е особено практична – приготвя се бързо, без много отпадъци и без белене на чушките. Може би не ви се вярва, но резултатът е наистина вкусна домашна лютеница, приготвена без много усилия и загуба на време.
Лютеница без белене на чушките
Продукти:
- 3 кг червени чушки
- 1 голям патладжан
- 10 скилидки чесън
- морска сол
- 200 мл зехтин
- малко черен пипер
Приготвяне:
Измийте чушките и патладжана, след което ги попарете с вряла вода. След няколко минути ги смелете в месомелачка. Получената смес сложете в по-голяма купа, добавете ситно нарязан чесън, олио и подправки.
Сложете във фурната на 200°C и печете около 4 часа. Изваждайте от време на време, разбърквайте и проверявайте за достатъчно сол. Важно е цялата вода да се изпари, тъй като някои чушки са воднисти, а други са по-сухи.
Снимка: Pinterest
Когато лютеницата се сгъсти и придобие приятна текстура, я изсипете в предварително загряти буркани. Изпечете ги за кратко във фурната, покрийте с целофан и ластик, затворете плътно и ги оставете да се охладят.
Снимка: Pinterest
Приберете приготвените буркани в килера и се наслаждавайте на вкуса на домашна лютеница през цялата зима.