Мандарините са сред най-популярните зимни плодове - те са сладки, свежи и пълни с витамин C.
Въпреки това, повечето от нас автоматично посягат към кошчето за боклук, след като ги обелим, където се озовават корите им. И въпреки това, корите на мандарините съдържат изненадващо голям брой вещества, които подпомагат здравето!
Защо си струва да пасирате кори от мандарини?
Чрез правилното им смесване и обработка можете да получите не само пълноценна хранителна добавка, но и ценно природно средство за кухнята, козметиката и домакинството.
1.

Снимка: pixabay
Кората на мандарината съдържа дори повече витамин С от самия месест плод. Освен това е богата на антиоксиданти, флавоноиди и етерични масла, които предпазват клетките от оксидативен стрес.
Пасирането на кората (например в смути) освобождава тези вещества и тялото може да ги използва по-добре.
Резултатът? Засилен имунитет, по-здрава кожа и по-малко умора през зимните месеци.

Снимка: pixabay
2. Подпомага храносмилането и прочиства тялото
Мандариновите кори съдържат висок процент разтворими и неразтворими фибри, които са полезни за храносмилането и спомагат за детоксикацията на организма.
Пасираната кора поддържа:
- здравословно храносмилане,
- намаляване на подуването на корема,
- по-добро елиминиране на токсините от тялото.
Съвет: Добавете парче пасирана кора към сутрешното си смути или овесена каша - това не само ще подобри вкуса, но и ще подобри функцията на червата.
3. Чудесна за кожата и косата

Снимка: pixabay
Кората от мандарина съдържа d-лимонен, естествено съединение, което има противовъзпалителни и антибактериални ефекти.
Смлените и предварително изсушени кори от мандарина могат да се използват и като маска или скраб:
- смесете 1 супена лъжица пасирана кора с 1 супена лъжица мед и 1 чаена лъжичка зехтин,
- нанесете върху кожата за 10 минути,
- изплакнете с хладка вода.

Снимка: pixabay
Кожата ще бъде по-сияйна, по-свежа и по-гладка.
4. Използвайте в кухнята

Снимка: pixabay
Пасираната мандаринова кора може да се използва като овкусителна съставка в много рецепти.
Добавете я към смутита, торти, гранола или домашен шоколадов крем.
- използвайте я като марината за птици или риба,
- добавете я към домашно приготвеното кисело мляко с мед и ядки.
Има леко горчив, цитрусов вкус, който добавя свежест към ястията и задълбочава аромата им.
5. Естествен пречиствател и освежител за въздух
Пасираните мандаринови кори могат да се използват и извън кухнята:
Залейте ги с оцет и ги оставете да се накиснат - ще създадете естествен почистващ препарат с красив аромат.
Изсушените и пасирани кори могат да се изсипят в платнена торбичка - ще получите естествен освежител за въздух или гардероб.
За какво да внимавате
Използвайте само органични или химически нетретирани мандарини. Обикновените плодове могат да бъдат третирани с восък и пестициди, които не са подходящи за консумация.
Измийте обилно корите с топла вода и сода бикарбонат или оцет преди употреба.
Консумирайте само малко количество на ден (около ½ чаена лъжичка пасирана кора), тъй като по-големите количества могат да имат горчив вкус и да раздразнят стомаха.

Снимка: pixabay
Бърза рецепта: Детокс смути от мандарини

Снимка: pixabay
Съставки:
- 2 мандарини (обелени)
- ½ ч.л. пасирана кора от мандарина
- 1 банан
- 150 мл вода или растително мляко
- 1 ч.л. мед или кленов сироп
Процедура:
Разбъркайте всичко заедно до гладкост. Напитката има свеж, леко горчив вкус, подпомага храносмилането и осигурява енергия.














