30 Май 2016
8747
Продуктите на пазара ни са неконтролирани и не гарантират безопасност. Наредбата за контрол на храните беше отменена с нова, която допуска 10 до 15 пъти съдържание над безопасното ниво на нитрати за възрастни, да не говорим за деца.
Нитратите се превръщат в нитрити, които са канцерогенни.Това алармира пред Bulgaria ON AIR д-р инж. Лазарина Герова, експерт по безопасност на храните.
„След 1999 г. се отмени контролът по храните. Отмяната на контрола започна точно с тезата, че те са много полезни. Така е, ако нивото им е в безопасни граници. Но когато съдържанието е високо, те стават опасни", посочи Лазарина Герова.
Тя добави, че според СЗО има риск от токсично натравяне на организма при поглъщане на зеленчуци с високи норми на нитрати, дори може да се стигне до фатален край.
При продължителна консумация на такива продукти възникват всички неинфекциозни заболявания - инсулти, инфаркти, наднормено тегло.
„Плодове и зеленчуци отгледани на слънце са с много по-ниско съдържание на нитрати. Другият добър изход е да приготвяме домашни кълнове, тъй като те са много полезни и не съдържат нитрати. Но кълновете трябва да са с размер до 2-3 мм", обясни д-р инж. Герова.
„Най-лесно се познават листните зеленчуци, когато съдържат много нитрати - те са големи и с не много зелени листа. Нахранени са повече с азот, отколкото с калий. Те стават по-бледо жълти, болни са и си променят цвета. Имат блед вид и са с по-нежни листенца.
Трудно можем да извлечем нитратите от растенията, които са ги усвоили. Доматите, краставиците и чушките не извличат много нитрати, когато са отглеждани на слънце", обясни още специалистът.
„След 1999 г. се отмени контролът по храните. Отмяната на контрола започна точно с тезата, че те са много полезни. Така е, ако нивото им е в безопасни граници. Но когато съдържанието е високо, те стават опасни", посочи Лазарина Герова.
Тя добави, че според СЗО има риск от токсично натравяне на организма при поглъщане на зеленчуци с високи норми на нитрати, дори може да се стигне до фатален край.
При продължителна консумация на такива продукти възникват всички неинфекциозни заболявания - инсулти, инфаркти, наднормено тегло.
„Плодове и зеленчуци отгледани на слънце са с много по-ниско съдържание на нитрати. Другият добър изход е да приготвяме домашни кълнове, тъй като те са много полезни и не съдържат нитрати. Но кълновете трябва да са с размер до 2-3 мм", обясни д-р инж. Герова.
„Най-лесно се познават листните зеленчуци, когато съдържат много нитрати - те са големи и с не много зелени листа. Нахранени са повече с азот, отколкото с калий. Те стават по-бледо жълти, болни са и си променят цвета. Имат блед вид и са с по-нежни листенца.
Трудно можем да извлечем нитратите от растенията, които са ги усвоили. Доматите, краставиците и чушките не извличат много нитрати, когато са отглеждани на слънце", обясни още специалистът.
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари