Ползи за здравето от кората на нар : естествен източник на хранителни вещества
Когато мислим за нар, най-често се фокусираме върху сочните му семки и сладко-киселия им вкус.
Въпреки това, често пренебрегваната кора от нар е богат източник на хранителни вещества и биоактивни съединения.
Тази част от плода, която традиционно се използва в народната медицина, привлича вниманието заради потенциалните си ползи за здравето.
Тази статия ще разгледа ползите за здравето от кората на нар, начините за употребата ѝ и потенциалните рискове, които трябва да се вземат предвид, като подкрепи твърденията с научни източници.
Снимка: pixabay
Ползи за здравето от кората на нар
1. Високо съдържание на антиоксиданти
Кората на нара съдържа по-висока концентрация на антиоксиданти в сравнение със семената.
Bлавоноидите, танините и полифенолите в кората помагат за неутрализиране на свободните радикали, намалявайки оксидативния стрес.
Iпоред проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, кората на нара има значително по-висока антиоксидантна активност от семената, което може да намали риска от хронични заболявания (Chidambara Murthy et al., 2002).
2.
Полифенолите в кората на нара могат да подобрят сърдечно-съдовото здраве, като намалят кръвното налягане и нивата на холестерола.
Изследване, проведено от Nutrition Reviews, показва, че полифенолите от нар могат да намалят възпалителната реакция в сърдечно-съдовата система, което допринася за превенцията на сърдечни заболявания (Aviram et al., 2008).
3. Подобрява здравето на кожата
Поради своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, кората от нар е полезна за грижата за кожата.
Д-р Джоузеф Меркола, експерт по природна медицина, посочва, че антиоксидантите в нара могат да предотвратят преждевременното стареене на кожата и да помогнат за лечение на акне и раздразнения (Mercola, 2020).
Снимка: pixabay
4. Подпомага храносмилателната система
Кората от нар е богат източник на диетични фибри, които подобряват храносмилането и предотвратяват запека.
Изследвания в областта на храните и функцията показват, че фибрите от кората могат да балансират чревния микробиом, което е ключово за цялостното храносмилателно здраве (Li et al., 2016).
5. Противовъзпалителен ефект
Противовъзпалителните свойства на кората я правят ефективно природно средство за лечение на състояния, свързани с възпаление, като артрит и възпалителни заболявания на червата.
Според д-р Андрю Вайл, полифенолите в нара могат да намалят болката и дискомфорта, причинени от хронични възпалителни състояния (Weil, 2019).
6. Антимикробни свойства
Кората от нар проявява силни антимикробни ефекти срещу бактерии, гъбички и вируси.
Проучване, публикувано в Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, потвърждава, че екстрактите от кора могат да се борят с патогени като Staphylococcus aureus и Candida albicans (Howell & D'Souza, 2013).
Снимка: pixabay
7. Подобрява оралното здраве
Изследванията показват, че кората от нар може да намали растежа на бактерии, които причиняват заболявания на венците и кариеси.
Вода за уста, приготвена от прах от кора на нар, може да подобри устната хигиена, според проучване в Journal of Clinical Dentistry (Bhadbhade et al., 2013).
8. Подпомага контрола на теглото
Фибрите и полифенолите в кората на нара могат да помогнат за регулиране на глада и ускоряване на метаболизма.
Според д-р Майкъл Грегер, включването на храни, богати на полифеноли, в диетата може да допринесе за здравословно отслабване (Greger, 2021).
9. Потенциална защита от рак
Някои проучвания показват, че антиоксидантите в кората на нара могат да инхибират растежа на раковите клетки, включително рак на гърдата и простатата.
Изследвания в областта на оксидативната медицина и клетъчното дълголетие показват, че полифенолите от нар имат противоракови ефекти, въпреки че са необходими допълнителни изследвания (Lansky & Newman, 2007).
Снимка: pixabay
10. Укрепване на имунната система
Витамин С и други хранителни вещества в кората на нара могат да укрепят имунната система.
Според Journal of Ethnopharmacology, редовната консумация на екстракти от нар може да подобри устойчивостта на организма към инфекции (Sadeghian et al., 2011).
Начини за използване на кора от нар
Кората от нар може да се използва по различни начини, в зависимост от здравните цели:
– Прах от кора от нар: Изсушената кора може да се смели на фин прах и да се добави към смутита, чай или кисело мляко за допълнителен хранителен тласък.
Снимка: pixabay
– Чай от кора от нар: Изсушената кора се вари във вода, за да се получи чай, богат на антиоксиданти, който може да се консумира ежедневно.
Снимка: pixabay
– Локално приложение: Прахът от кората може да се смеси с вода, мед или розова вода, за да се направи маска за лице, полезна за лечение на акне и раздразнения.
– Орална хигиена: Прахът от кора, разреден във вода, може да се използва като вода за уста за намаляване на бактериите.
Предупреждения и предпазни мерки
Въпреки че кората от нар предлага многобройни ползи за здравето, консумацията ѝ трябва да бъде умерена.
Според д-р Джош Акс, кората съдържа съединения, които могат да бъдат токсични в големи количества, така че е необходима правилна подготовка (Axe, 2022).
Хора с алергии или хронични здравословни проблеми трябва да се консултират с лекар преди употреба. Бременни и кърмещи жени също трябва да потърсят медицинска помощ, за да се гарантира безопасността.
Снимка: pixabay
Заключение
Кората от нар е мощен природен ресурс, който предлага широк спектър от ползи за здравето, от засилване на имунната система до подобряване на здравето на кожата и сърцето.
Неговите антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства го правят ценно допълнение към ежедневието ви. При правилна употреба, кората от нар може да подобри цялостното здраве по естествен и холистичен начин.
Литература:
1. Chidambara Murthy, KN, et al. (2002). Journal of Agricultural and Food Chemistry.
2. Aviram, M., et al. (2008). Nutrition Reviews.
3. Mercola, J. (2020). Ползи за здравето от нара.
4. Li, Z., et al. (2016). Food & Function.
5. Weil, A. (2019). Противовъзпалителни свойства на нара.
6. Howell, AB, & D'Souza, DH (2013). Доказателствено-базирана допълваща и алтернативна медицина.
7. Bhadbhade, SJ, et al. (2013). Journal of Clinical Dentistry.
8. Greger, M. (2021). Как да не се храним.
9. Lansky, EP, & Newman, RA (2007). Оксидативна медицина и клетъчно дълголетие.
10. Sadeghian, A., et al. (2011). Journal of Ethnopharmacology.
11. Axe, J. (2022). Ползи и предпазни мерки при употреба на кората от нар.