От дядо го знам - той беше страстен гъбар. Една манатарка на ден и нямаш нужда от месо!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
От дядо го знам - той беше страстен гъбар. Една манатарка на ден и нямаш нужда от месо!
21227
От дядо го знам - той беше страстен гъбар. Една манатарка на ден и нямаш нужда от месо!

Манатарката (Boletus edulis) е ядивна гъба, която расте от месец май чак до месец ноември, но най­-често се събира точно в есенните дни.

Тази гъба определено е царица на есенната трапеза . Манатарката има бяло-кафяв цвят и достига ширина на чадърчето до 30 см с дръжка с дебелина до 7 см.

Според народните вярвания се счита, че манатарките растат точно когато вали и когато има силни гръмотевични бури, ето защото японците още от незапомнени времена с помощта на силен звук от барабани стимулирали растежа на тази гъба. Ако не разполагате с добри познания, най­добре е да не берете манатарките сами, а да купувате от надежден източник.

При закупуване внимавайте гъбата да не е повредена , надникнете и под шапката. Жълто-­кафявият цвят под нея показва, че гъбата е презряла. Иначе манатарката е огромен източник на ценни хранителни вещества . Ето още причини защо трябва да я включите непременно в есенното си меню:

1.Отличен заместител на месото

В сто грама сурова манатарка се съдържат само 80 калории, а освен това има около 7 грама протеини, поради което тази храна особено се препоръчва на лица, които не ядат месо или изобщо храни от животински произход. Манатарката притежава и отличен вкус, който се вписва добре в различни ястия - можете да я панирате, печете, комбинирате с яйца, да я добавите в сосове или да направите вкусна супа. 

2.Успокоява и дава сила на организма

Манатарката е богата на тиамин. Става въпрос за витамин В1, който е изключително важен за нормалното функциониране на нервната система. Освен това съдържа и рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина и малко витамин С, който укрепва целия организъм.

3.Предотвратява умората

Желязото е от решаващо значение за преноса на кислород в клетките на организма. Именно затова липсата на този минерал в организма предизвиква умора и чест световъртеж. А за да се предотврати това състояние, избирайте храни, богати на желязо. Между другото, чудесен избор в такъв случай са гъбите като манатарката, която задоволява пет процента от дневните нужди от това важно хранително вещество.

 

Съвети за съхранение

Манатарката е най-добре да се съхранява в картонена опаковка до два дни, в хладилник. Малки количества от тази гъба може да се замразяват, опаковани в пластмасово фолио, като така може да се съхранят до една година, а по-големите парчета може да се нарежат на по-малки и да се съхраняват по подобен начин.

 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft